“Rüzgâr ve güneşte yeni YEKA’lar üzerinde çalışılıyor”

Bakan Fatih Dönmez Türkiye Enerji Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu

10 Ekim 2018

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi‘nde sektörün gündemine yönelik açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez zirvenin açılışında yaptığı konuşmada küresel enerji denkleminin her yüzyılda büyük bir değişimden geçtiğini, son 25 yılda ise enerji teknolojilerinde ve paradigmasında yaşanan değişimlerinin beraberinde yeni enerji kaynaklarının ve anlayışının doğmasına zemin hazırladığını vurguladı.

Enerji Bakanı son çeyrek asırdaki enerji politikalarının şekillenmesinde ise gelişmekte olan ülkelerin artan enerji talebi, yenilenebilir enerji politikaları, enerji verimliliği, iklim değişikliği, çevreci teknolojiler batarya depolama sistemleri, elektrikli araçlar gibi öncü pek çok yenilik ve değişimin önemli rol oynadığını söyledi.

Türkiye’nin enerji teknolojilerin geliştirilmesinde önemli adımlar attığına vurgu yapan Fatih Dönmez bu alanda başlatılan Ar-Ge , inovasyon temelli dönüşümün Türkiye’yi önemli bir üretim üssü haline getirmiş olacağını kaydederken, yenilenebilir enerjide ortaya konulan YEKA modeline dikkat çekti.

Dönmez 2017’de YEKA modeli ile gerçekleştirilen 1.000 MW’lık rüzgar ve güneş ihalelerinin rekor fiyatlar ile sonuçlandığını, Türkiye’nin ilk entegre güneş modülü üretim tesislerinin temeli atıldığını, rüzgar fabrikasının da en yakın zamanda temelinin atılacağını söyledi.

Yenilenebilir yatırım çalışmalarına ara vermeden devam edildiğini ifade eden Enerji Bakanı, kıyı ötesi rüzgar enerjisi alanında dünyanın en büyüklerinden olacak YEKA yarışması için tekliflerin ise 23 Ekim’e kadar alınacağını ayrıca 1.000 MW’lık YEKA GES-2 projesi için de geçtiğimiz hafta ilana çıkıldığını sözlerine ekledi.

”Enerji depolama için ayrı bir yol haritası izlenecek”

Fatih Dönmez YEKA GES-2’nin taslak şartnamesi içinde olan fakat ilanda yer almayan, enerji depolama sistemi için ise ayrı bir ihale düzenlemeyi ve yol haritası belirlemeye kararlaştırıldığı bilgisini paylaştı.

”Her il için yeni YEKA’lar planlanıyor’

Bununla birlikte Bakan Fatih Dönmez zirvenin özel oturumunda Kars’tan Edirne’ye kadar Türkiye’nin her ilindede 40-50 MW güçlerinde güneş YEKA yarışmaları planlandığını, rüzgar enerjisinde ise dört ayrı bölgede 250 MW güçlerinde olmak üzere toplamda 1.000 MW’lık bir rüzgar YEKA çalışması da olabileceğini açıkladı.

Dönmez mevcut rüzgar enerjisi santrallerin kapasite artış talepleri konusunda çalışmaların son aşamaya geldiğini, bu konuda ihtiyaç olan yasal düzenleme çalışmasının da meclise iletileceğini kaydederken, burada sektörün önünü açacak, uygulanabilir ve maliyet getirmeyen bir model bulmanın gerektiğini de sözlerine ekledi.

Enerji verimliliğine 10 milyar dolar yatırım

Fatih Dönmez zirvedeki konuşmalarında Türkiye’nin enerji yoğun bir ülke olduğunu ve uluslararası rekabet gücünü geliştirmek için aynı birim malı daga az maliyet ve daha az enerji tüketerek üretmek zorunda olduğunu söylerken, enerji verimliliği alanında 2023’e kadar kamu ve özel sektör eliyle yapılması planlanan 10 milyar dolarlık yatırımın karşılığının 2033’de 30 milyar dolarlık tasarruf olarak geri alınabileceğinin altını çizdi.

Bakan Dönmez tüketicilerin enerji verimliliği yatırımlarının finanse edebilemesini sağlayacak bir model üzerinde bankalar ile görüştüklerini, yurtdışından da finans imkanları sağlanabileceğini gelecek aylarda bu gelişmelerin lansmanlarının parça parça yapılacağı bilgilerini de paylaştı.