Rusya krizi Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli için fırsat olabilir
TÜREB Başkanı Ataseven kriz durumunun Türkiye için bir fırsat olabileceğini söyledi
Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik Türkiye’nin ağırlıklı olarak fosil yakıt ithaline dayalı elektrik üretim yapısını bir kez daha kamuoyu gündemine taşıdı.
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven de konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananların Türkiye’nin yerli kaynaklara yönelerek enerjide dışa bağımlılığı azaltması gerektiğine yönelik söylemlerinin doğruluğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.
Ataseven Türkiye’nin rüzgâr enerjisinde epeyce ilerleme kaydetmek ile birlikte bunun yeterli olmadığını ve bir an önce yerli kaynak kullanımını artıracak projelere ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.
Açıklamasında Danimarka’nın 1970’lerde yaşanan petrol krizi sonrasında hızlı bir şekilde rüzgar enerjisine geçiş yaptığına ve rüzgarın toplam elektrik üretimi içindeki payının yüzde 39’a yükseldiğine dikkat çeken Ataseven sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Bazen krizler bulunduğunuz durumun farkına varmak ve bu durumdan kurtulmak için muhteşem çözümler ortaya koyabildiğiniz zamanlardır. Belki Rusya ile yaşanan bu kriz, bize bulunduğumuz durumu hatırlatan bir fırsat olur. Ülkemizin potansiyeli düşünüldüğünde, sanayicilerimizin tecrübesi göz önüne alındığında, rüzgarda daha hızlı bir ilerleyiş mümkün görülüyor. Bu noktada hem iklim değişikliği ile mücadelede, hem de dışa bağımlılığın azaltılmasında, baş rol oyuncusu olmayı hak eden rüzgar enerjisi için atağa geçmenin tam zamanı diye düşünüyoruz.”
Doğal gaz ithalinde aklın yolu bir
TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven tarafından yapılan çağrının bir benzeri geçen yıl da yine Rusya ile alakalı olarak Avrupa Rüzgâr Enerjisi Birliği Başkanı Andrew Garrard tarafından yapılmıştı.
Garrard Rusya’nın Kırım’ı ilhakı nedeni oluşan krizin Avrupa’nın fosil yakıtlara bağımlılığını gösterdiğini söylerken, birliğin yenilenebilir enerji alanında çok daha yüksek hedefler belirlemesi gerektiğini kaydetmişti.
EWEA Başkanı konuşmasında ”Putin doğal gazı kesebilir fakat rüzgarı kesemez’’ ifadesini kullanırken Avrupa’nın enerji güvenliğinin yolunun doğal gaz ithalatını azaltmaktan geçtiğini savunmuştu.