Rotor Elektrik 130 Milyon Avro Kredi Sağladı
Zorlu Enerji Grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Rotor Elektrik A.Ş'nin, 130 milyon avro'luk bir kredi anlaşması imzaladığı duyuruldu. Dünya Bankası Grubu bünyesinde yer alan ve özel sektörün sürdürülebilir şekilde geliştirilmesine destek olmayı amaçlayan IFC, Rotor Elektrik Üretim AŞ'nin kuracağı ve 135 megavat kapasiteli rüzgar santrali için toplam proje maliyetinin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık gelen 55 milyon… View Article
Zorlu Enerji Grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Rotor Elektrik A.Ş'nin, 130 milyon avro'luk bir kredi anlaşması imzaladığı duyuruldu.
Dünya Bankası Grubu bünyesinde yer alan ve özel sektörün sürdürülebilir şekilde geliştirilmesine destek olmayı amaçlayan IFC, Rotor Elektrik Üretim AŞ'nin kuracağı ve 135 megavat kapasiteli rüzgar santrali için toplam proje maliyetinin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık gelen 55 milyon avro finansman sağlıyor. Verilen bilgiye göre, projeye ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 45 milyon avro, Denizbank ve HSBC'nin garantisi ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından da 30 milyon avro yatırım yapılıyor. 2009 yılında faaliyete başlaması hedeflenen rüzgar santrali, Türkiye'nin rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 35 artıracak. Bu çerçevede proje, halihazırda toplam elektrik tüketiminde rüzgar enerjisinden minimal oranda faydalanan Türkiye'nin, 2020 yılında 10 bin megavat rüzgar kapasitesine ulaşma hedefi için büyük önem taşıyor. IFC tarafından sağlanan bu finansmana ve IFC'nin faaliyetlerine ilişkin olarak Mavaddat, halihazırda IFC portföyünde 1,8 milyar dolar civarında kullandırılmış kredi bulunduğunu, bunun yüzde 20'sinin altyapı sektörüne yönelik olduğunu, altyapının payının özellikle son 2 yıl içinde arttığını kaydetti. Mavaddat, özellikle, gelecekte model oluşturabilecek gösterge niteliğinde işlemlerde ve projelerde yer almayı tercih ettiklerini ve yenilenebilir enerjiye büyük önem verdiklerini belirterek, Rotor projesinin de bu anlamda hedeflerine uyduğuna işaret etti. Yabancı yatırımcıların bu tür gösterge niteliğinde önemli işlemlere yatırım yapmakta tereddüt yaşayabildiğini ifade eden Mavaddat, Rotor projesinin, sendikasyon pazarlarının kuruduğu bir dönemde gerçekleştirildiğini dile getirdi. Mavaddat, ''Başlangıçta biz işin içinde yoktuk, kredilendirme tamamen ticari bankalar tarafından yapılandırılıyordu, ancak büyük bir finansman eksiği vardı. Daha sonra biz de dahil olduk ve sektördeki tecrübemizle birlikte yapılandırmaya destek olarak, diğer uluslararası finans kuruluşlarını da dahil ettik. Bu EBRD'nin, Türkiye'de desteklediği ilk proje olacak'' diye konuştu.