”Rüzgarda üretim kararı için mevzuatın netleşmesini bekliyoruz”
GE Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe
GE Energy Türkiye Genel Müdürü Mete Maltepe GE’nin yenilenebilir enerji alanına olan yaklaşımı ve Türkiye’ye yönelik çalışmaları hakkında Yeşil Ekonomi’ye açıklamalarda bulundu.
GE rüzgarda üretim kararı için mevzuattaki belirsizliğin aşılmasını bekliyor
Açıklamasında GE’nin rüzgar ve güneş enerjisine yönelik çalışmalarından bahseden Mete Maltepe, Türkiye’de özellikle rüzgâr enerjisi alanında üretim yapmak için ciddi düşünceleri ve çalışmaları olduğu bilgisini verdi. Mete Maltepe rüzgar konusunda şu anki mevzuatın özellikle yerli üretim alanında belirsizlik taşıdığını, Türkiye’de üretim yapmaya yönelik düşüncelerinin bu belirsizliğin aşılması ile netlik kazanacağını ifade etti.
Mete Maltepe mevcut mevzuatın yüzde yüz yerli üretim şartı getirdiğini, ancak bazı komponentlerin üretiminde bunun zor olduğunu söyledi. Maltepe bu konuda Çin örneğini vererek, Çin’in rüzgâr enerjisi üretimine yönelik teşvik mekanizmasının başta düşük oranlı yerli üretim şartı ile başlattığını fakat zaman içinde yükselttiğini bu gün ise Çin’in en büyük rüzgâr türbini üreticisi ülke haline geldiğini söyledi. Mete Maltepe Türkiye’nin de bu oranı makul bir seviyeye çekmediği takdirde rüzgâr türbinlerini ithal etmeye devam edeceklerini ve üretim sürecini başlatamayacaklarını söyledi. Maltepe bununla birlikte Ankara’dan bu belirsizliklerin olumlu şekilde değişeceğine dair mesajlar aldıklarını ve umutlu olduklarını ifade etti.
GE’nin bu alanda ki iş modeli hakkında bilgi veren Maltepe, kendilerinin rüzgar enerjisi gibi alanlarda türbin üretiminin tamamını doğrudan yapmadığını, tüm sistem tasarımı GE tarafından yapılan ürünlerin birçok komponentini iki ila beş yıl arasında anlaşmaları olan stratejik tedarikçileri tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
GE’nin rüzgar enerjisi alanında kule ve kanat tedarikçilerini Türkiye’ye getirdiğini, montaj tesisi kurma niyetinde de olduğunu söyleyen Mete Maltepe Türkiye’de gerekli koşulların sağlanması halinde getirecekleri diğer tedarikçileri ile sadece Türkiye iç pazarına yönelik değil bölge ülkelerine yönelik üretim yapabileceklerini ve Türkiye’nin GE için bölgenin tedarik merkezi olabileceğini sözlerine ekledi.
Güneşte büyük ölçekli yatırımlar maliyetlerin düşmesi ile hayata geçecek
GE’nin güneş enerjisi alanında ise şu anda doğrudan üretimi olmamakla birlikte çok düşük miktarlarda olsa da GE markası ile ürettirerek Avrupa ve Amerika pazarlarında sattığı güneş panelleri olduğunu söyledi. Maltepe, bununla birlikte GE’nin Amerika, Kaliforniya merkezli yoğunlaştırmalı güneş enerjisi teknolojisi üzerinde çalışan eSolar şirketinde ortaklığı bulunduğu, bu ortaklık dolayısı ile sahip olduğu lisans ile eSolar tarafından geliştirilen güneş enerjisi teknolojisini dünyanın her yerindeki doğalgaz çevrim santrallerine entegre edebildiklerini söyledi. Bunun ilk örneğinin ise GE’nin de ortaklığı bulunan ve MetCap tarafından Karaman’da geliştirilen GE’nin FlexEfficiency teknolojisine sahip olacak Derviş Projesi’nde kullanılacağını söyledi. Mete Maltepe bu teknolojinin Derviş santralinin verimliliğine önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Maltepe ayrıca bu teknolojinin Kaliforniya’da üretilmek ile beraber Türkiye’de de yapılmaya yönelik planlamaların olduğunu fakat bu konuda kesin karar verilmediğini sözlerine ekledi.
Mete Maltepe GE’nin güneş enerjisi alanında ikinci teknoloji olarak 2010 yılında ince filmli panellere yönelik çalışmalar yapan Amerikalı Prime Star şirketini satın alarak bu alana giriş yaptığını hatırlatırken, ABD’nin Colorado eyaletinde inşa çalışmaları devam eden fabrikalarının bu alanda üretim yapacağını söyledi. Tamamlandığı zaman ABD’nin güneş enerjisi alanındaki en büyük üretim tesisi olacak fabrikanın ilk ürünlerini 2013 başında sevk etmesinin beklendiği bilgisini veren Maltepe dünyada güneş enerjisi alanında birçok farklı teknolojinin geliştirilmeye çalışıldığını fakat kendi Ar-Ge departmanlarının en ekonomik teknoloji olarak ince film alanını gördüğünü ifade etti.
Açıklamasında güneş enerjisi alanına yönelik teşvik mekanizmasının önemine de değinen Mete Maltepe, Avrupa’da bugüne kadar güneş enerjisi sektöründe pazarın devamlılığının teşvikler ile sağlandığını belirtti. Avrupa’da ortaya çıkan ekonomik kriz nedeni ile düşen teşviklerin bazı firmaların ayakta kalmasını zorlaştırdığını söyledi.
Türkiye özelinde ise güneş enerjisinde teşvikin halen gerekli olduğunu ve Türkiye’de birçok yatırımcının büyük çaplı projeler için 13 sentlik teşvik mekanizmasının yetersizliğinin de etkisi ile maliyetlerin biraz daha düşmesini beklediklerini gözlemlediklerini söyleyen Mete Maltepe, bu noktaya gelinceye kadar yatırımların biraz daha prestij ve doğaya katkı gibi hedefler ile yapılacağını ve küçük ölçekli olacağını düşündüğünü belirtti.