RES projesi iptal edilen Ali Ağaoğlu EPDK’ya dava açtı
Ali Ağaoğlu Seferihisar RES projesinin lisansının iptali nedeni ile EPDK aleyhine kanuni yollara başvurduğunu bildirdi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, şirketine ait olan Seferihisar rüzgâr enerjisi santralinin lisansının iptal edildiğini ve EPDK tarafından gerçekleştirilen bu işlem dolayısı ile kanuni yollara başvurduğunu açıkladı.
Ali Ağaoğlu ekonomi muhabirleri ve editörlerine yaptığı açıklamada 14 MW’lık projeyi Ağaoğlu Enerji’nin 2009 yılında satın aldığını 2010 yılında ise gerekli izinler için başvuru işlemlerini başlattıklarını söyledi. Bu izinlerin verilmesinin 2 yılı aldığını kaydeden Ağaoğlu, buna rağmen projenin hayata geçmesi için gerekli olan diğer bir aşama olan imar planı onayının ise iki yıldan beri gerçekleşemediğini ifade etti.
Ağaoğlu EPDK’nın hayata geçmemiş olan 200 rüzgâr enerjisi projesinin lisansını iptal etme kararı verdiğini söylerken, kurumun Ağaoğlu Enerji’ye ait Seferihisar RES ile birlikte bu projelerden ilk 30’unun lisansını iptal ettiğini açıkladı.
Bu kararın şirket ortakları için 3 sene enerji yatırımı yapamama ve ihalelere katılamama hükmü getirdiğini hatırlatan Ağaoğlu, iptal edilmesi düşünülen 200 projenin içinde Sabancı da dahil olmak üzere pek çok grubun lisansının olduğunu söyledi.
Ağaoğlu açıklamasında Seferihisar RES projesi için milyonlarca liralık harcama yapıp, tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve yatırımın devlet kurumlarından dolayı kaybedilen zaman nedeni ile hayata geçemediğini iddia ederken, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
‘’Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, ‘Enerji Piyasasını Dinamitleme Kurumu’na dönüşmüş durumda. EPDK enerji üretimimizi rüzgar, hidro ve güneş gibi yerli enerji kaynaklarının önünü açmak yerine doğalgaza bağımlı hale getirmiş bulunmaktadır. Bunun yanısıra yerli kaynakların da lisanslarını iptal ediyor. Enerji Bakanlığı ve ekonomi yönetimi de bu duruma sessiz kalıyor.’’
Ali Ağaoğlu açıklamasının devamında ise kurumsal olarak EPDK aleyhine ceza ve iptal davaları, şahsi olarak ise EPDK yönetim kurulundaki 9 kişi aleyhine görevi kötüye kullanmak ve suiistimalden şahsi davalar açtığı bilgisini verdi.
Konu ile ilgili olarak Hürriyet gazetesinden Merve Erdil’in sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise şu şekilde konuştu;
“Sokak ağzıyla yapılan açıklamalara ben cevap vermem. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tanımı kanunlarda belirlenmiştir. Biz bu kanunların tanımladığı görevimizi o isim altında yapıyoruz. Sokak ağzıyla ve çok seviyesi düşük ağızlarla yapılan şovlara cevap verecek durumda değiliz. Bizim işimiz çok. Ben bunu demeç olarak da kabul etmiyorum. Bu insanların şovdan çok işlerini takip etmesi lazım”
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz açıklamasında, lisans iptallerinde bütün izin süreçlerine baktıklarını, tüm işlemleri takip etmiş, ilgili kurumlara zamanında müracaat etmiş fakat izinleri zamanında verilmemiş, hala da bekletilen yatırımcıları mağdur etmedikleri ifade etti.
EPDK Başkanı Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘’Ama müracaat etmiş ve reddedilmişse bitmiş artık. Örneğin Belediye ya da Çevre Bakanlığı’na müracaat etmiş ve bitmiş. Oranın artık lisans alması mümkün değil. Orman Bakanlığı belli alanlara lisanslara izin vermiyor. Burada beklemenin de manası yok. Kaldı ki biz EPDK olarak hakikaten vermiş olduğumuz lisansları çocuğumuz gibi görüyoruz. En çok üzüldüğümüz şey vermiş olduğumuz lisansı iptal etmek. Keşke lisans sahibi şirketler bizim kadar hassas ve itinayla bu süreci yönetseler, eminim bu kadar zorluk yaşamayız.”