Polat Enerji Soma-1 RES’i Devreye Aldı

Polat Enerji Soma Rüzgar Enerjisi Santrali’nin ilk etabını devreye aldı. Şirket rüzgar enerjisinde oldukça iddialı iken güneş enerjisi için yasayı bekliyor.

3 Kasım 2010

Polat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Soma Rüzgar Enerjisi Santrali projesinin ilk bölümünü tamamladığı ve santralin 88 türbinden oluşan ilk bölümünün devreye alındığı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada Soma-1 ve Soma-2 olmak üzere iki kısımda planlanan santralin tamamlandığında toplam 140.2 megavatlık kurulu gücü ile Türkiye’nin en yüksek kapasiteli rüzgar enerjisi santrali olacağı ifade edildi. Santralin 100 milyon avro yatırım ile tamamlanan ilk bölümünün kurulu gücü ise 79.2 megavat.

Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat konu ile ilgili değerlendirmesinde RES konusunda enerji sektörüne yön veren en önemli oyunculardan biri olan Polat Enerji’nin Soma RES projesinin tamamlanmasıyla hedefleri doğrultusunda önemli bir aşamayı daha geçmiş olacağını ifade etti.

Polat Enerji’nin yatırım planlarından da bahseden Adnan Polat, Polat Enerji’nin 2011 yılında en yüksek kurulu güce ulaşacağını 2012’de ise lisansı alınan tüm yatırımlarını tamamlayarak yılda bir milyar kWh elektrik üretimi ile Türkiye’nin toplam enerji üretiminin 200’de birini üstleneceklerini söyledi.

Bu yatırımlar tamamlandığı zaman Polat Enerji’nin rüzgar enerjisi portföyü şu santrallerden oluşacak; 14,9 MW gücündeki Burgaz RES, 34,2 MW gücündeki Sayalar RES, 140,4 MW’lık Soma RES, 54,9 MW gücündeki Poyraz RES ve her biri 30’ar MW gücündeki Seyitali RES, Samurlu RES ve Kozbeyli RES projeleri.

Rüzgar enerjisi ile 15 yıl önce ilgilenmeye başladıklarını o dönemde bu ilgilerinden dolayı dalga geçildiklerini fakat geçen sürede çok şeyin değiştiğini ifade eden Polat 15 yıl önce Almanya’da da Türkiye’de de bu alanda ciddi bir yatırımın olmadığını fakat bugün Almanya’nın rüzgar enerjisinde 28.000 megavat güce ulaşırken Türkiye’nin ancak 1.200 megavat kurulu güce sahip olduğuna dikkat çekti. Polat bu durumun kanuni yapının yetersizliğinden olduğunu aksi takdirde Türkiye’nin bu sektörünün bugün 200 bin kişiyi istihdam edebileceğini iddia etti.

Sektördeki yatırımlarına 15 yıl önce başladıklarını söyleyen Polat bu sürede Türkiye’de dört başbakan göreve gelse de sektör ile ilgili herhangi bir gelişme olamadığını fakat Başbakan Erdoğan’ın 2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunun çıkmasına destek vermesiyle yatırımların önünü açıldığını söylerken gelinen noktada ise bu kanunun yetersiz kaldığını söyledi.

Soma Avrupa Rekorunu Kıracak

Soma RES’in ikinci bölümünün de tamamlanması ile ulşacağı 140 MW’lık kurulu güç ile 200 bin kişilik bir şehrin tüm enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek yeterliliğe sahip olacağını söyleyen Polat projenin tamamlanması ile beraber EPDK’ya ayrıca bir ek yatırım başvurusu yaparak bu santralin kurulu gücünü 200 MW’a yükseltmeyi planladıklarını ifade etti. Adnan Polat bu sayede Avrupa’nın en büyük rüzgar parkı projesini hayata geçirmiş olacaklarını da belirtti.

Polat Enerji’nin Soma RES’te yarı yarıya Fransız EDF-EN ile ortaklığı bulunurken şirket ayrıca Demirer Enerji ile de ortak projeler geliştirmekte. Polat Enerji’nin içinde yer alacağı rüzgar enerjisi projelerinin toplam yatırım tutarı 407 milyon avro olacak iken şirketin bu yatırımlardaki payı ise 300 milyon avro net kurulu güç payı ise 250 MW olacak.

Güneş İçin Kanunu Bekliyor

Polat Enerji’nin güneş enerjisi alanı ile de ilgilendiğini söyleyen Polat Fransız ortakları EDF ile bu alanda işbirliği yapmak istediklerini fakat kanunun çıkmamış olmasının kendilerini engellediğini söyledi.

Polat sözlerinin devamında şöyle konuştu;“Kanun olmayınca yatırımlar başka ülkelere kayıyor. EDF, Azerbaycan’da rüzgâr ve güneş ölçümlerine başladı. Treni kaçırıyoruz, ona üzülüyoruz. Oysa ülkemiz güneş enerjisi bakımından son derece verimli olabilir. Bizim gibi birçok yatırımcının da bu konudaki hukuki altyapıyı beklediğini duyuyoruz.”