Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Yönetmelikte su tasarrufu, elektrikli araçlar ve binaların yaşam döngüsüne yönelik değişiklikler yapıldı

11 Mart 2025

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenleme belirli binalar için yağmur suyu ve gri su depolama sistemlerinin kurulumu zorunluluğu getirildi.[1][2]

Düzenlemeye göre 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak depo hacmi 7 metreküpün üzerinde, parsel alanı da 2 bin metrekareden büyük alanlardaki yapılar, parseldeki çatı iz düşüm alanı 1.000 metrekareden büyük özel yapılar ve kamu binalarının yağmur suyu depolama sistemleri kurmaları zorunlu olacak.

Ayrıca yine 1 Ocak 2026’dan sonra yapılacak yatak sayısı 200’den fazla olan konaklama tesisleri, yapı inşaat alanı 10 bin metrekareden büyük olan AVM’ler ve yapı inşaat alanı 30 bin metrekareden büyük kamu binalarının da gri su sistemleri kurması zorunlu olacak.

Düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarih itibariyle mevcut olan binaların tadilat ve inşaat ruhsatı işlemlerinde bu zorunluluk aranmayacak.

Bununla birlikte 1 Ocak 2026’dan sonra inşa edilecek, toplam inşaat alanı 10 bin metrekarenin üzerinde olan yeni kamu binaları için ulusal yeşil bina sertifika sistemi olan YeS-TR sertifikasına sahip olma zorunluğu getirildi.

Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi’ne rüzgâr, güneş ve elektrikli araç sistemleri eklenecek

Düzenlemenin Ek-9 ve Ek-10 bölümlerinde yapılan güncellemeler ile de Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Formları’na elektrikli araç şarj ünitesi, güneş enerji sistemi, rüzgar enerji sistemi, kojenerasyon gibi tesisat sistemlerinin mevcudiyetini gösteren bölümler eklenirken, termal sistem bölümü çıkarıldı.

Şarj ünitesi kurulumlarına kolaylık getirildi

Düzenleme site ve apartmanlarda elektrikli araçlar için şarj ünitesi kurulumu zorunluluğu da kaldırıldı. Yapılan değişikliğe göre bu yerleşim alanlarında elektrik tesisatı kurulumu ruhsata tabi olmayacak.

Bununla birlikte elektrikli araç şarj ünitesine hat çekilmesi işleminde, idareye projelerin yangın yönetmeliğine uygun hazırlandığı ve fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname sunulması zorunlu olacak.

Rüzgâr türbinlerinin yapı ruhsatı harcının belirlenme yöntemi değiştirildi

Yönetmelik rüzgâr türbini kurulumları için de yeni standartlar belirledi.

Değişiklik ile rüzgar türbinini taşıyan beton kaidenin zemin ve altında kapladığı alan ile rüzgar türbinini taşıyan kulenin yüzey alanının toplamı inşaat alanı olarak hesaplanarak, yapı ruhsatı harcının bu alanın metrekare birim bedeli çarpılmak suretiyle belirleneceği hükmü getirildi.

Binaların yaşam döngüleri hesaplanmaya başlanacak

Yönetmeliğe Binaların Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi için veri tabanı oluşturulması amacı ile bakanlıkça belirlenecek bazı projelere yaşam döngüsü analizi eklenmesi zorunluluğu da eklendi.

1 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek olan uygulama ile binaların yapımında kullanılan malzemelerin ve ortaya çıkan atıkların çevreye en az zararı verecek şekilde kullanımı ayrıca binaların yaşam döngüsündeki karbon ayak izinin hesaplanması ve sınırlandırılması hedefleniyor.

Bina yaşam döngüsüne ait verilerin dijital ortama aktarılarak, üç boyutlu yapı modelleri ile görselleştirilerek yönetilmesi de hedefleniyor.

 


[1] Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

[2] Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği – 11 Mart 2025 Değişiklikleri