Paris iklim anlaşması Surinam’da da yürürlüğe girdi
Anlaşmanın yürürlükte olmadığı ülke sayısı Türkiye dahil 12’ye geriledi
Paris İklim Anlaşması son olarak Surinam’da yürürlüğe girdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası internet sitesindeki bilgilere göre anlaşma ülke parlamentosu tarafından onaylanarak, 13 Şubat 2019 tarihinde yürürlüğe girdi.
Böylelikle insanlık tarihinin en geniş katılımlı anlaşmasının yürürlükte olduğu ülke sayısı 184’e, Avrupa Birliği ile birlikte anlaşmayı yürürlüğe sokan taraf sayısı 185’e ulaştı.
Anlaşmanın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı ülke sayısı ise 12’ye geriledi.
Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Rusya, Umman ve Yemen.
2016 Ekim ayında yürürlüğe girmişti
Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında gerçekleşen COP21 zirvesinde 194 ülke ve Avrupa Birliği temsilcileri tarafından kabul edilmişti. Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı daha sonra kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’ye yükselmişti.
İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.