Paris İklim Anlaşması Kuveyt’te de yürürlüğe girdi
Anlaşmanın yürürlüğe girmediği ülke sayısı 21’e geriledi
Anlaşmanın yürürlüğe girmediği ülke sayısı 21’e geriledi
Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği ülke sayısı, Kuveyt yönetiminin de onaylaması ile 23 Nisan 2018 tarihinde 175’e yükseldi.
Bununla birlikte Kuveyt, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası’na sunduğu Ulusal Katkı Niyet Belgesi’nde (INDC) anlaşma kapsamında sera gazı azaltımı konusunda somut herhangi bir hedef belirtmemişti.
Ülke yönetimi bunun yerine petrol ürünleri üretiminde çevresel standartların yükseltilmesinin, çok daha verimli yeni bir rafineri inşa edilmesinin, kentsel atıklardan elektrik üretimine yönelik ilk tesisin 2020 yılında devreye alınmasının, fotovoltaik, termal solar ve rüzgar enejrisi alanındaki yatırımların, 2030’da en yüksek noktaya ulaşacak şekilde artırılmasının ayrıca metro ve Kuveyt limanına tren projesi gibi altyapı yatırımları yapılmasının hedeflendiğini belirtmişti.
Türkiye dahil 21 ülke kaldı
Bu gelişme ile birlikte anlaşmanın yürürlüğe girmediği ülke sayısı 21’e geriledi.
Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Ekvator Ginesi, Eritre, Gine-Bissau, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Kolombiya, Lübnan, Liberya, Libya, Mozambik, Özbekistan, Rusya, San Marino, Surinam, Tanzanya, Umman ve Yemen.
2016 Ekim ayında yürürlüğe girmişti
Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında, Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen COP21 zirvesinde 194 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanmıştı.
Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’e yükselmişti.
İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel sera gazı emisyonlarının en az yüzde 55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017’nin Temmuz ayında Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen G20 toplantısı sırasında yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin gelişmekte olan ülke olarak kabul edilmedikçe Paris Anlaşması’nı imzalamayacağını söylemişti.