Paris Anlaşması’nda onay sayısı 166 oldu
Eylül’de 5 ülke meclisi daha anlaşmayı onayladı
Eylül ayında 5 ülkenin daha Paris İklim Anlaşması’nın ulusal meclislerinde onaylaması ile anlaşmayı onaylayan toplam taraf sayısı 166’ya çıktı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin internet sitesinde açıklanan bilgilere göre toplamda 197 tarafın imzaladığı anlaşmayı şimdiye kadar ulusal meclislerinde onaylamamış ülke sayısı ise 31’e geriledi.
Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Burundi, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Irak, Kuveyt, Kırgızistan, Lübnan, Liberya, Libya, Karadağ, Mozambik, Umman, Rusya, Güney Sudan, Surinam, İsviçre, Makedonya, Trinidad ve Tobago, Tanzanya, Özbekistan ve Yemen.
Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen COP21 zirvesinde kabul edilmişti.
2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile Paris Anlaşması bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için, küresel sera gazı emisyonlarındaki payları yüzde 55’i geçen 55’i tarafından onaylanması gerekiyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Temmuz ayında Almanya’nın Hamburg şehrinde düzenlenen G20 toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gelişmekte olan ülke olarak kabul edilmedikçe Paris Anlaşması’nı imzalamayacağını söylemişti.