Panel üretimi Avrupa’ya geri dönüyor

Birlik ülkelerinde 2-3 yıl içinde 14 GW’a yakın kapasite artışı yaşanabilecek

5 Mayıs 2022

Avrupa Birliği ülkelerinde kısa ve orta vadede önemli düzeyde güneş paneli üretim kapasitesinin devreye girmesi öngörülüyor.

EurObserv’ER tarafından hazırlanan 2021 yılı Fotovoltaik Barometre Raporu‘na göre halihazırda yatırım planlarını açıklamış olan altı ayrı firma 2022-2025 döneminde hücre dahil olmak üzere 14 GW’a yakın kapasite artışı planlıyor.

Çalışmada kapasite artışı planlarında Avrupa Komisyonu’nun desteği ve sınırda karbon vergisi uygulamalarının da etkili olduğuna vurgu yapıldı.

Teknoloji seçiminde Heterojunction ve PERC öne çıkıyor

Rapordaki bilgilere göre Meyer Burger heterojunction teknolojisine dayalı olan mevcut 400 MW’lık modül üretim kapasitesine ilave olarak, 2022 yılı son çeyreğinde 1.000 MW’lık hücre üretim kapasitesini devreye almayı, modül üretim kapasitesini de 1.400 MW’a ulaştırmayı hedefliyor. Şirket uzun vadede ise yıllık 5.000 MW’lık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

İtalyan yenilenebilir enerji yatırımcısı Enel Green Power da yine heterojunction teknolojisine dayalı olan mevcut 200 MW’lık modül üretim kapasitesine 2023 yılı Eylül ayına kadar 400 MW daha ilave etmeyi, 2024 Temmuz ayına kadar da 3.000 MW’lık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Şirket 600 milyon Avroluk bu yatırım için Avrupa Komisyonu’ndan 118 milyon Avro destek alacak.

İspanyol start-up şirketi Greenland ise Fraunhofer Enstitüsü (ISE) ve Bosch (Rexroth) işbirliği ile Endülüs, Sevil Limanı Serbest Bölgesinde 5 GW kapasiteli ve PERC teknolojisine sahip asgari 540 Wc kapasiteli monokristal silikon modül üretecek dikey entegre güneş paneli üretim fabrikası kurmayı planlıyor.

Hindistanlı Reliance Industries, satın aldığı Norveçli REC Solar‘ın Fransa’daki fabrikasında ilk etapta yıllık 2.000 MW’lık heterojunction panel üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor iken, şirketin daha önce açıkladığı 2025’e kadar 4.000 MW’a ulaşma hedefi ise belirsizliğini koruyor.

Komisyon AB’de yerli üretimi destekliyor

Çalışmada AB yönetiminde Avrupa’nın güneş enerjisinde Çinli tedarik zincirlerine olan bağımlılığının politik sorular oluşturduğuna işaret edilirken, Avrupa Komisyonu, Enerji Komiseri Kadri Simson’un bu yılki SolarPower zirvesindeki konuşmasında Komisyon’un Avrupa’da sanayi üretimini artırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu söylediği hatırlatılırken, Avrupa’da üretilecek güneş panellerinin sahip olduğu avantajlara da vurgu yapıldı.

Başta sınırda karbon vergisi uygulamalarının AB ülkelerinde ithalat yolu ile satılacak ürünler için ek maliyet oluşturacağının altı çizilen raporda, AB müktesebatının enerji ihalelerinde ek çevre kriterleri konulması ile hükümetlerin kamu desteklerinde %30’a kadar üretim kaynaklı katma değer yaratılması gibi fiyat dışı kriterler kullanmasına izin verdiğine dikkat çekildi.

2030’a kadar 350 GW’lık yeni güç devreye girebilecek

Çalışmadaki öngörüye göre 2021 sonunda 158,4 GW’a ulaşmış olan Avrupa Birliği ülkelerinin güneş enerjisi kurulu gücü 2030’da 500 GW’a ulaşabilir.

 


[1] Photovoltaic barometer 2020