PAGÇEV 220 bin ton atığın geri dönüşümünü sağladı
Bu işlemler 7,1 milyon kWh tasarruf sağladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ambalaj atıkları toplaması konusunda yetkilendirilmiş kuruluşlardan olan PAGEV Geri Dönüşüm İşletmesi (PAGÇEV) 2017 yılı faaliyetleri ve 2018 hedefleri hakkında bir açıklama yayınladı.
PAGÇEV açıklamasında şirketin 2017 yılında 2016’ya göre yüzde 22,2 oranında artış ile 220 bin ton ambalaj atığı geri dönüşümünü sağladığı bildirildi.
Şirket 2018 yılında ise 240 bin tonluk atığın geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyor.
Açıklamaya göre PAGÇEV 16 il ve 60 belediye ile yaptığı işbirliği sonucunda geçtiğimiz yıl 12 milyon kişinin plastik, kâğıt, karton, ahşap, kompozit, cam ve metallerden oluşan ambalaj atıklarını toplayarak geri dönüşümünü sağladı.
PAGÇEV’in 2017 yılında topladığı atıklar arasında ilk sırayı 89 bin 600 tona ulaşan plastik ürünler aldı. İkinci sırada ise kağıt-karton ürünleri yer aldı. Geri kalan bölümü ise cam, metal, kompozit ve ahşap oluşturdu.
Şirketin açıklamasındaki bilgilere göre toplanan tüm atıklar sayesinde 1,5 milyon ağacın kesilmesinin ve 7,1 milyon kilovat-saat elektrik tüketiminin önüne geçildi.
PAGÇEV’in 2017 yılındaki faaliyetleri aynı zamanda atık toplama alanlarında 2,3 milyon ton metreküplük tasarrufu da mümkün kıldı.
Açıklamada değerlendirmesi yer alan PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz şunları söyledi;
“Yılı hedeflerimizin üzerinde tamamlamış olmak oldukça memnun edici. Ambalajdan kâğıda, metalden kompozit ürünlere kadar birçok ürünü geri dönüştürerek bir yandan çevreyi korumaya devam ettik, diğer yandan ekonomiye sağladığımız katkıyı artırdık. Öyle ki toplam 220 bin ton atıkla ekonomiye 610 milyon lira katkı sağladık. Bu atıkların içerisinde sınırsız kez geri dönüştürme özelliğine sahip olan plastikler 89 bin tonla ilk sırada geldi. PAGÇEV olmasaydı bu miktarda plastiği yeniden üretmek için 1,3 milyon kilowatt elektrik enerjisi tüketilecekti. Bu üretim sonunda 531 bin ton karbondioksit salımı olacaktı. Yalnızca bu miktardan yola çıkarak bile geri dönüşümün sürdürülebilir bir çevre ve ekonomi için nasıl bir değer yarattığını anlayabiliriz. Elbette yalnızca atık toplayarak bu katkıyı sağlamıyoruz. Bizler bu farkındalığı oluşturmak için projeler hayata geçiriyoruz. Çocuklar, ev hanımları ve hatta eğitimcilere bile ambalaj atıklarının bilinçli kullanımı ve geri dönüştürülmesi konusunda eğitim veriyoruz. Önümüzdeki yıl da tüm bu faaliyetleri artırarak çalışmaya devam edeceğiz.”