On Birinci Kalkınma Planı TBMM’ye sunuldu
Plan 2019-2023 yıllarını kapsıyor
Türkiye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan On Birinci Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.
Planda Türkiye’nin elektrik üretimindeki kurulu gücünün 2023 yılı sonuna kadar 21 GW artacağı, elektrik talebinin ise %23 oranında artış göstererek 2023’te 375,8 Teravat-saate çıkacağı öngörülüyor.
Bununla birlikte elektrik üretiminde doğal gazın 2018’de %29,85 olan payının %20,7’ye gerilemesi, yenilenebilir kaynakların payının ise %32,5’den %38,8’e yükselmesi öngörülüyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretiminin elektrik şebekesindeki etkisine karşın pompaj depolamalı HES’ler dahil olmak üzere enerji depolama sistemlerinin devreye alınması ile öz tüketim amaçlı lisanssız güneş ve rüzgar enerjisi santrali uygulamalarının yaygınlaştırılması sağlanması da hedefler arasında.
Ulusal Yeşil Bina Sertifika Sistemi kurulacak
Planda enerji verimliliği de çeşitli başlıklar altında çalışma yapılacak ve desteklenecek alanlar arasında yer alıyor.
Planda Ulusal Yeşil Bina Sertifika Sistemi kurulma hedefi bir kez daha yer alırken, daha verimli ve kendi enerjisini üreten binalar yaygınlaştırılacağı ve mevcut binalarda enerji verimliliğini teşvik edici desteklemeler yapılacağı, kalkınma ajansıları destekleri arasında enerji verimliliği de yer alacağı ve Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi uygulanacağı da yer alıyor.
7 bölge için iklim değişikliği eylem planları hazırlanacak
Planda iklim değişikliği başlığı altında, iklim değişikliğinin küresel düzeyde çeşitli etkilerinin hızlandığı görülmekle birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin Paris Anlaşması kapsamındaki taahhüt ve uyum seviyeleri küresel hedefleri gerçekleştirmede yetersiz kalacağı ifade ediliyor.
Türkiye’nin de gelişmekte olan ülke konumuna paralel şekilde, emisyon azaltımı ve iklim değişikliğine uyum çabaları sürmekte olduğu belirtilen planda, Türkiye’nin sanayi yoğun büyüme trendiyle iklim finansmanına erişim imkanlarının açıklığa kavuşturulması, marjinal maliyeti en düşük emisyon azaltım fırsatlarının kullanılabilmesini sağlayacağı belirtiliyor.
Plana göre Türkiye’nin uluslararası iklim değişikliği müzakereleri ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler ilkeleri ile Niyet Edilmiş Ulusal Katkı çerçevesinde sürdürülecek.
Aynı zamanda ulusal koşullar ölçüsünde sera gazı emisyonuna neden olan sektörlerde iklim değişikliğiyle mücadele edilecek ve iklim değişikliğine uyuma yönelik kapasite artırımı sağlanarak ekonominin ve toplumun iklim risklerine dayanıklılığı artırılacaktır.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama kapasitesini artırmaya yönelik ulusal ve bölgesel uyum stratejilerini içeren planlama, uygulama ve kapasite geliştirme çalışmaları da yürütülecek.
İklim değişikliğine uyumun sağlanması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bölge ve şehir ölçeğinde ihtiyaçlar tespit edilerek çözüm önerileri belirlenecek, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere 7 Bölgemiz için İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanacak.
Ayrıca iklim değişikliğinin turizm sektörü üzerindeki etkilerinin tespitine yönelik çalışmalar da yapılacak.
Plana göre hava kalitesi izleme ağındaki istasyon sayısı mevcut 339 adetten 2023 sonuna kadar 380’e, korunan alan sayısı da 1.429’dan 1.595 adede çıkarılacak. Çevre etiket sistemi yaygınlaştırılması da plandaki hedefler arasında yer alıyor.
Elektrikli gemi ve lokomotif üretim hedefleniyor
On Birinci Kalkınma Planında elektrikli araç üretimi alanında da birçok hedef bulunuyor.
Planda elektrikli araçlar için batarya üretimi, yurt içinde elektrikli otobüs üretimi ve kullanımının yaygınlaşmasına yönelik destekler, 2020 yılında milli elektrikli tren dizisinin üretimimin tamamlanması, 2022 yılında milli elektrikli lokomotifin seri üretimine başlanması, yakın mesafe yolcu ve araç taşımacılığında kullanılan gemilerin tam elektrikli gemilere dönüştürülmesine yönelik program başlatılması gibi hedefler de yer alıyor.