Nordex Türkiye’de Liderliği Hedefliyor
Nordex Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök Nordex’in 2011’de Türkiye rüzgar türbini pazarında lider olacağını söyledi
Dünyanın önemli rüzgar türbini tedarikçilerinden Nordex’in Türkiye Genel Müdürü Ayhan Gök İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında Nordex’in Türkiye’deki faaliyetleri ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Ayhan Gök açıklamasında Nordex’in Türkiye pazarına 2007 yılında girdiğini ve ilk projesi olan Yuntdağ RES’in kurulumunu gerçekleştirmenin ardından 2.5 yıllık süreçte 6 rüzgar santrali projesinin daha yapımını tamamladığı bilgisini verdi.
Ayhan Gök bitirilen bu 7 proje sayesinde Türkiye’de 123 Nordex türbininin 307,5 MW’lık kurulu güce ulaştığını söylerken, kurulumu devam eden 7 adet rüzgar enerjisi santralinin 2011 yılında devreye girmesi ile ise Nordex türbinlerinin toplam kurulu gücünün 560 MW’a ulaşacağını bunun da Nordex’i Türkiye pazarında liderlik konumuna yükselteceğini bildirdi. Nordex’in şu an Türkiye pazarındaki payı ise yüzde 26-27 aralığında.
Nordex rüzgar türbinlerinin ağırlıkla Ege ve Marmara bölgesinde olmak ile birlikte bu türbinlerin her türlü rüzgar şartına uyum sağlayabilecek şekilde geliştirildiğinden Karadeniz bölgesinde Amasya ve Tokat’ta başlattıkları yeni projelerin yanı sıra İç ve Doğu Anadolu ile birlikte Akdeniz bölgelerine de yayılacaklarını söyledi.
Nordex türbinlerini diğer türbinlerden özel kılan noktalara dikkat çeken Gök sözlerini şöyle sürdürdü;
“Türkiye’nin rüzgar karakteristiğine olan uygunluğu, bu çerçevede enerji üretiminde gösterdiği yüksek verim ve bakım kolaylığı dolayısıyla Nordex türbinleri ülkemizin rüzgar şartlarına en iyi cevap veren türbinlerdir. Ürün yelpazemizde 1.5 MW’lık ve 2.5 MW’lık türbinlerimiz mevcut. Bunlar her türlü rüzgar klasmanına uygunluk gösteren türbinlerdir. Türkiye rüzgar açısından zengin olduğundan burada 2.5 MW’lık rüzgar türbinlerini kullanmaktayız” diye konuştu.
¨Türkiye Mevzuatını ve Koşullarını İyi Biliyoruz¨
Nordex Enerji Genel Müdürü Türkiye pazarındaki başarılarının nedenlerini şu şekilde açıkladı;
“Türkiye mevzuatını ve koşullarını iyi bilen tecrübeli ve kalabalık bir ekibe sahibiz. Türkiye’de büyük projelere imza attık. Gerek müşteri gözünden, gerekse devlet ve yerel yönetimler gözünden Türkiye`de rüzgar enerji projelerini gerçekleştirmek için izlenmesi gereken sürece hakimiz. Türkiye’de anahtar teslim projelere imza atmaya cesaret eden ilk ekibi yine Nordex Enerji yetiştirmiştir. 2011 yılı içerisinde, izinler hariç tüm faaliyetlerin firmamız sorumluluğunda olduğu iki yeni anahtar teslim projemiz hayata geçecek.
Rüzgar data analizlerinden, kalite yönetimine kadar tüm konularda müşterilerimizin Türkçe dili ile iletişim kurabileceği bir yapıyı Türkiye`de hayata geçirmiş bulunuyoruz. Reflekslerimizi hızlı reaksiyon verecek şekilde geliştirdik. Zamanın çok değerli olduğunun bilincindeyiz ve tam kontrol ve kayıpsız operasyon süreleri için her sahada en az 2 eğitimli ve deneyimli teknisyenimiz haftanın 6 günü mesai yapıyorlar. Ayrıca her sahada oluşturduğumuz yedek parça stoklarımız sayesinde anında müdahale edip sorunları en kısa zamanda çözebilme kabiliyetine sahibiz. Ülke genelinde erişmiş olduğumuz yüzde 99’a varan emre amadelik de bunun bir kanıtıdır.”
¨Ortadoğu’yu Hedefliyoruz, Önceliğimiz Türkiye¨
Nordex Enerji’nin anahtar teslimi rüzgar santralinden kapsamlı servise kadar her türlü hizmeti tek merkezden sağladığını vurgulayan Gök, Nordex’in Ortadoğu’ya ihracat yapmayı hedeflediğini de dile getirerek, “Türkiye’deki organizasyonumuzu tamamladıktan sonra Ortadoğu’yu da mutlaka bünyemize katmak istemekteyiz. Ürdün, Suriye, Mısır ve hatta Ukrayna’dan talepler almaktayız ancak önceliğimizi Türkiye oluşturmaktadır. Nordex Enerji A.Ş’nin 2011 yılı sonunda toplamda 90 kişi istihdam etmeyi planlanması, Türkiye’de yerleşik olmanın yatırımcıya sağlayacağı katma değerin de farkında olduğunu göstermektedir” dedi.
Ayhan Gök, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde 42 bin megawatt (MW) gibi çok yüksek bir üretim potansiyeline sahip olduğunu belirterek,”Şu anda kurulu güç 1100 MW düzeyinde. Devam eden projeler ve mevcut lisansların hayata geçmesiyle bu rakam 5600 MW’a ulaşacak. Gelecek rüzgar enerjisinde ve yeni lisansların verilmesiyle pazardaki oyuncu sayısı da, rekabet de artacak. Bu durumda kalite daha öne çıkacak” dedi.
¨Rekabet Artacak¨
Ayhan Gök açıklamasında ayrıca büyüyen pazarı dolayısıyla Fransız ve İspanyol üreticilerin yanı sıra dünyanın doğusundan Çin ve Kore’den de üreticilerin gelmesiyle Türkiye rüzgar türbini pazarındaki rekabetin daha da artacağını ifade etti.