Nestlé ve TEMA işbirliği fıstık üretiminde yüzde 123’lük verim artışı sağladı
2011 yılında başlayan ‘’Fıstığımız Bol Olsun’’ projesinde ikinci aşamaya geçildi
Nestlé DAMAK ve Tema Vakfı işbirliği ile 2011 yılında Antep Fıstığı üretiminde kalite ve verimlilik artışı sağlanmasını hedefleyen ‘’Fıstığımız Bol Olsun’’ projesinin ilk aşamasının 2014 yılında tamamlandığı ve 2014-2018 yıllarını kapsayacak ikinci aşamaya geçildiği bildirildi.
TEMA tarafından yapılan açıklamada Gaziantep ve Şanlıurfa’da gerçekleştirilen projenin ilk üç yılında 1,5 milyon TL’lik yatırım ile bugüne kadar 336 dekar alana sahip 23 bahçede teorik ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve zararlılarla mücadele, erozyonu önleme, yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar ile bahçelerde, toprak verimliliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üretiminin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere aktarılması ve sürdürülebilir üretim sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir seviyesinin artırılması için çalışmalar yürütüldü.
Bu çalışmalar sonucunda ağaç başına verimlilikte ortalama yüzde 49, çıtlama oranında yüzde 24’lük, komşu bahçelere göre verimlilikte ise dekar başına yüzde 123’lük artış sağlanırken, var yılı ile yok yılı arasındaki verim farklılığı azaldı ve ağaç başına verimlilikte 2013’te yüzde 67’lik başarıya ulaşıldı.
Nestlé DAMAK ve Tema Vakfı işbirliği projenin ikinci aşamasında ise uygulanan sürdürülebilir fıstık üretimi uygulamalarıyla sağlanan verim ve kalite artışının üreticiye kazanç olarak yansıması, fıstığın verim ve kalitesini etkileyen sorunlara çözüm üretilmesi ve anıtsal değeri olan ağaçların koruma altına alınması hedefliyor.
Projenin ikinci aşamasının başlatılması dolayısı ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Nestlé Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Oben Akyol Türkiye’nin ilk Antep fıstıklı çikolatası DAMAK’ın çok sevildiğini Türkiye’de her saniye 1 paket DAMAK tüketildiğini ve DAMAK’ı çok yakında tüm dünyada adından söz ettirecek bir dünya markası haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Akyol Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminde dünya sıralamasında İran ve ABD’nin ardından üçüncü sırada olduğunu fakat daha da büyük potansiyeli olduğunu ifade ederken, Antep fıstığı üretiminde sağlanacak her türlü iyileştirmenin Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise toplantıda yaptığı konuşmada çalışmanın ilk üç yılında edindikleri bilgi, deneyim ve birikimi, bölgenin tamamını etkileyecek yapıda kurguladıkları bunları sahada sürdürülebilir, yaygın olarak uygulanabilir, tüm çiftçiler ve köylüler için ulaşılabilir kılmayı amaçladıklarını ve ikinci aşamanın Barak Ovası’nda başlatılacağını ifade etti.
Ataç tarafından verilen bilgilere göre Gaziantep’in Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan Barak Ovası 777.289 dekarlık bahçe ile Gaziantep’teki üretimin yüzde 60’ının Türkiye’deki toplam üretimin ise yüzde 28’ini gerçekleştiriyor.
Deniz Ataç sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘’Projenin devamında örnek bahçelerde ulaştığımız sonuçları yaygınlaştırırken, fıstık üretim standartlarının oluşmasına liderlik etmeyi hedefliyoruz. Erkek ağaç eksikliği, anıt ağaçların korunması ve kalifiye eleman eksikliği gibi konulara eğiliyoruz. Bu bölgede yaratılacak değerin, bilginin nitelikli bir şekilde yaygınlaşmanın yanı sıra sürdürülebilir kalkınmaya da katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 2012 yılında İran’ın Antep Fıstığı üretimi 472 bin 97 ton, ABD’nin 231 bin ton, Türkiye’nin ise 150 bin ton düzeyinde gerçekleşmişti.