Muratlı Hidroelektrik Santrali için Armahes’e 42 Milyon Dolar Kredi
Projenin kredi desteği TKB tarafından sağlandı
Kalkınma Bankası ile ARMAHES A.Ş arasında Muratlı Hidroelektrik Santralı (HES) Projesi için 42 milyon dolar tutarında kredi sözleşmesi imzalandı. Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çelik imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürebilmesi için enerji sektörüne yapılacak yatırımların önemine işaret etti ve enerji arz güvenliğinin sağlanması, ithal enerji bağımlılığının azaltılması açısından Türkiye’nin potansiyel yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Abdullah Çelik, Kalkınma Bankasının küresel krizin yaşandığı 2008 yılının ikinci yarısında, hem kalkınma hedefleriyle uyumlu olması ve projenin tamamlanması sonrasındaki alım garantisi nedeniyle, hem de yatırımcı ile banka açısından güvenli bir yatırım alanı olarak görülmesi nedeniyle, enerji kredilerine ”bilinçli” bir şekilde ağırlık verdiklerini söyledi. Bankaya bugüne kadar enerji kredileriyle ilgili 1,3 milyar liralık kredi talebi geldiğini, bu talebin önemli bölümünün hidroelektrik santral, kalanının ise rüzgar, jeotermal ve biyoenerji projeleri için olduğunu anlatan Çelik, bankanın yenilenebilir enerji yatırımlarının her alanında aktif olduğuna işaret etti. Taleplerin tümünün ivedilikle değerlendirildiğini ve Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan sağlanan, toplam 520 milyon lira tutarında kredinin bu projelere tahsis edildiğini belirten Çelik, bugüne kadar kredilendirilen proje sayısının 31, bu projelerin toplam güç miktarının da 420 megavat olduğunu bildirdi. Abdullah Çelik, uluslararası kuruluşlardan temin ettikleri kaynakları mümkün olan en uygun komisyon oranlarıyla, yatırımcıların yükünü artırmayacak şekilde sunduklarını vurguladı. “Bankamız Elektrik Yatırımlarına Destek Vermeyi Sürdürecek” Banka olarak değerlendirdikleri önemli hidroelektrik santralı projelerinden birisinin de Muratlı HES olduğunu ifade eden Çelik, santralın Giresun’un Çamoluk ilçesinde Kelkit çayı üzerinde yapılacağını ve 2011 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Çelik, planlanan tesisin üretim kapasitesinin de 37,7 megavat olduğunu bildirdi. ”Bankamız ülke kalkınması için gerekli olduğu açıkça görülen enerji yatırımlarına verdiği desteği artırarak sürdürme kararlılığı içindedir” diyen Çelik, bu kapsamda bugüne kadar fon temin edilen kuruluşlardan yeni kredi temini çalışmalarının yanı sıra diğer kuruluşlardan da finansman sağlanması amacıyla kesintisiz çalıştıklarını söyledi. Bu çalışmaların bir kısmının bu yılın son çeyreği ile 2010 yılının ilk yarısında sonuçlandırılacağını belirten Çelik, ”enerji yatırımlarına kredi teminine devam edeceğiz” diye konuştu.
“Muratlı HES 60 Milyon Dolarlık Bir Proje”
ARMAHES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Ali Yıldırım da Muratlı HES Projesi’nin 60 milyon dolarlık bir proje olduğunu, bu yatırımın elektronik ve mekanik malzemeler dışında kalan 50 milyon dolarlık bölümünün, tüm malzeme, donanım ve işçiliğin Türkiye’den temin edileceğini bildirdi. Yıldırım, bu benzeri enerji yatırımlarının küresel krizi atlatmak için çaba gösteren Türkiye için istihdam kaynaklarından biri olduğunu da belirtti ve bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Konuşmaların ardından Abdullah Çelik bir gazetecinin ”santral ne zaman işletmeye alınacak, istihdama katkısı ne olacak” şeklindeki sorusunu yanıtladı. Çelik, Santralın 2011 yılının Mart ayında işletmeye alınmasının planlandığını ve 130 milyon kilovat saat elektrik enerjisi sağlayacağını söyledi. Bu tür projelerde inşaat aşamasında istihdamın yüksek olduğunu, işletme aşamasında ise azaldığını anlatan Çelik, projenin inşaatında 400 kişinin çalışacağını bildirdi.