MİLRES projesinin ilk aşaması tamamlanmak üzere
Yüzde 80’lik yerlilik oranına ulaşan projede 100’e yakın araştırmacı görev aldı
Büyük ölçekli yerli üretim rüzgâr türbini geliştirmenin hedeflendiği MİLRES projesinin ilk aşamasının tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, bakanlığın desteği ve TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen proje kapsamında üretilen 500 kW gücündeki ilk türbinin Kasım ayında deneme amaçlı olarak elektrik üretimine başlayacağı bildirildi.
İstanbul’daki Terkos gölü kıyısında kurulacak olan türbin sayesinde üretilecek elektrik ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından kullanılacak.
Bakanlık tarafından verilen bilgilere göre projede elektronik kontrol sistemleri ve yazılımları dışında, kanat, göbek, hub, dişli kutusu, jeneratör, konvertor, kule ve nasel gibi parçalar Türkiye’de üretilerek, bu türbinin üretiminde yüzde 80’den fazla yerlilik oranına ulaşıldı.
Projede 9 üniversite ve kurumdan 100’e yakın araştırmacı görev alırken, üretilen ilk türbinin mekanik kısmı Sabancı Üniversitesi, jeneratör ve elektrik sistemleri TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü, kanat kısmı TAI, güç elektroniği kısmı İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Projenin rüzgâr analizleri ve kule tasarımı çalışmaları da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
TÜBİTAK projenin ilk aşaması için 11 milyon TL’lik destek sağlamıştı. Kurum projenin 2,5 MW gücünde rüzgâr türbini üretilmesini amaçlayan ikinci aşaması için ise 30 milyon liralık kaynak sağlayacak.
Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasında projenin tamamlanması ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkmasının engellenebileceği ve üretilecek türbinlerin ihracatı ile de enerji harcamalarının gelir-gider dengesinin iyileştirilebileceği ifade edildi.