Milli Akıllı Sayaç Sistemi’ne geçiş bir yıl ötelendi
Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı
Milli Akıllı Sayaç Sistemi kurulumu ve geçişine yönelik usul ve esasların belirlendiği Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı.
Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenleme ile yönetmeliğin “Milli akıllı sayaç sistemi geçiş dönemine ilişkin uygulamalar” başlıklı Geçici 3’üncü maddesinde yapılan değişiklikler ile sisteme geçiş dönemine yönelik belirlenen tarihlerde öteleme yapılırken, dağıtım şirketlerine ek yükümlülükler getirildi.[1] [2]
Yayımlanan düzenleme ile sayaçlara haberleşme üniteleri kurulumu ile otomatik sayaç okuma sistemi ile uyumlu sayaç ve modemlerin kurulması zorunluluğu için belirlenen son tarih 1 Ocak 2025’ten 1 Ocak 2026’ya ötelendi.
Dağıtım şirketlerinin, uzaktan okuma yapabilen tüm sayaçları Merkezi Haberleşme Yazılımı ile entegre etmeleri için gerekli son tarih de 1 Ağustos 2025’ten 1 Ocak 2026’ya ötelendi.
Ayrıca dağıtım şirketlerinin tedarik edecekleri akıllı sayaçlar, modemler, merkezi haberleşme yazılımları ve veri yoğunlaştırıcılar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olması için belirlenen 1 Haziran 2025 tarihi de 1 Ocak 2026’ya ötelendi.
Geçici 3’üncü maddeye eklenen yeni fıkralar ile de yıllık tüketimi 10 Megavat-saat üzerinde olan tüketicilerin sayaçlarının, yüksek tüketimli olanlardan başlamak ve dağıtım şirketi bazında yüzde kırkından az olmamak üzere, 1 Ocak 2026 tarihine kadar, Akıllı Sayaç PRO veya Otomatik Sayaç Okuma Sistemiyle uyumlu sayaç ve modem ile değiştirilmesi hükmü getirildi.
Düzenlemede akıllı sayaç dönüşümü sonucunda ortaya çıkan ve damga süresinin dolmasına en az iki yıl süre bulunan elektronik sayaçların, 1 Ocak 2028 tarihine kadar arıza nedeniyle değiştirilmesi gereken aynı tip sayaçların yerine kurulabileceği hükmü de getirildi.
Bununla birlikte düzenlemenin Tedarik sürekliliği ve teknik kalite verilerinin saklanması başlıklı 15’nci maddesinde yapılan değişiklik ile de dağıtım şirketlerin merkezi şekilde kayıt altına alınamayan kayıtların sayaçların kayıtlarının yıl içinde birden fazla kez kayıt altına alınmasına yönelik değişiklik yapıldı.
Değişikliğe göre dağıtım şirketlerinin uzaktan haberleşme kapsamında olmayan sayaçları kesinti ve teknik kalite kayıtlarını, en az 6 ay yerine en fazla 6 aylık periyotlarla okuyarak kayıt altına almaları gerekecek.
[1]
[2]