Manisa’da üç jeotermal enerji santrali daha devreye girdi

Şehirde dört santralin devreye girmesi dolayısı ile tören düzenlendi

17 Ocak 2021

16 Ocak 2021 günü Manisa’da şehirde bir kömürlü termik, üç jeotermal enerji santralinin devreye girmesi ile Soma ve Kırkağaç ilçelerinin doğal gaz hatlarının devreye alınması dolayısı ile tören düzenlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemi ile katıldığı etkinlikte konuşan Enerji Bakanı Fatih Dönmez santrallerde yıllık 4 bin 428 Gigavat-saat elektrik üretimi gerçekleştirilerek 180 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilebileceğini ayrıca Soma Kolin santralinde yıllık 4,7 milyon ton linyit kullanılacağı bilgilerini paylaştı.

Soma Kolin TES 2019’da devreye girmişti

Tören ile resmi açılışı yapılan 510 MW gücündeki Soma Kolin Termik Santrali 2019 yılı Ocak, Şubat ve Haziran aylarında üç aşamada devreye girmişti.

Bu santralin devreye girmesi ile Türkiye’nin yerli kömüre dayalı elektrik üretim kapasitesi 10,6 GW’a, kömüre dayalı toplam elektrik üretim kapasitesi ise 20,8 GW’a yükseldi.

Bununla birlikte EPDK verilerine göre inşa çalışmaları devam eden 6 yerli kömür projesi tamamlandıklarında Türkiye’nin bu alandaki kurulu gücünü 3.281 MW artıracak.

Jeotermal kapasitesi 1,6 GW’ı aştı

Tören ile Sanko Enerji’nin Salihli JES-2 ve Salihli JES-3 54,5 MW, GÜRMEN Group şirketlerinden Maspo Enerji A.Ş.’nin 30 MW gücündeki Ala-2 JES projeleri de devreye girdi.

Böylelikle Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki kurulu gücü 1,67 GW’a yükselirken, devredeki JES sayısı da 63 oldu.

Sanko Enerji kurulu güçte 1 GW’a yaklaştı

Konu hakkında Sanko Enerji tarafından yapılan açıklamada şirketin 15 MW gücündeki Salihli JES-1 projesin 2017 yılı Ekim ayında devreye aldığı hatırlatılırken, toplamda 54,5 MW kurulu güce sahip olacak Salihli JES-2 ve JES-3 projeleri ile de yıllık 500 milyon kilovat-saat elektrik üretimi gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada Sanko Enerji’nin bu projeler için şimdiye kadar 250 milyon dolar yatırım yaptığı, projelerin %99,5 oranında emre amadelik oranına sahip oldukları ile proje kapsamında santral ve çevresine 12 bin ağaç dikildiği bilgileri de paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca Sanko Enerji ile Salihli Belediyesi’nin ilçedeki 8.600 konutun jeotermal kaynaklarla ısıtılması için ortak proje yürüttüğü, proje kapsamında, ısıtma sistemine beş adet üretim kuyusu ve bir adet pompa terfi istasyonu eklenerek Salihli Belediyesinin ısıtma sisteminin kapasitesi %130 oranında artırıldığı bilgisi de paylaşıldı.

Projelerin devreye girmesi ile yalnızca yenilenebilir enerji alanında yatırım yapan Sanko Enerji’nin altı hidroelektrik, altı rüzgâr enerjisi ve üç jeotermal enerji santralindeki toplam kurulu gücü 927 MW’a, bu projelerin devreye alınması için yapılan yatırım miktarı da 1,7 milyar dolara yükseldi.

Maspo Enerji: Entegre jeotermal enerji yatırımlarına başladık

Maspo Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Solmaz da şirketin bağlı olduğu Gürmen Grup’un dünyada tükettiği enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan üreten şirketlerin yer aldığı RE100 platformuna Türkiye’den kabul edilen ilk ve tek grup olduğunu hatırlattı.

Maspo Enerji’nin 10 MW güce sahip ilk jeotermal enerji santrali ALA-1’i 2017 yılında devreye aldığı, ALA-2 ile birlikte jeotermal enerjideki kurulu gücünü 40 MW’a yükselttiğini, Manisa yöresinde 12 bin 650 hektarlık jeotermal sahası için yatırım ruhsatına sahip oldukları bilgilerini de paylaşan Murat Solmaz ALA-3 projesi için de çalışmaların devam ettiğini ayrıca jeotermal enerjinin etkin kullanıldığı seracılık ve tarım gibi alanlarda entegre yatırımlar üzerine çalışmalara başladıklarını da ifade etti.