“Lisanssız güneş yatırımlarının kapasite sorunu Sıfır Geri Besleme ile çözülebilir”

GENSED batarya entegreli lisanssız elektrik üretim yatırımları için yeni bağlantı şekli oluşturulmasını talep etti

17 Temmuz 2024

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) lisanssız elektrik üretim yatırımları için mevzuata yeni bir bağlantı şekli eklenmesi talebinde bulundu.

Dernek yaptığı yazılı açıklamada trafolardaki kapasite eksikliğinin, lisanssız güneş enerjisi kurulumu yapmak isteyen birçok işletme ve sanayi kuruluşunun yatırım planlamalarına engel olduğuna dikkat çekilirken bu sorunun dünya genelinde yaygın olarak kullanılan, Sıfır Geri Besleme (Zero Feed-In) bağlantı şekli ile aşılabileceğini savundu.

Açıklamada bu doğrultudaki talebin yazılı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na iletildiği de bildirildi.

Derneğin kamuya ilettiği yazılarda Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği düzenlemesinin “Lisans alma ile şirket kurma muafiyeti” başlıklı 5’inci maddesinin ilk fıkrasına aşağıdaki bentin eklenmesi talep edildi;

j – Ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan (mahsuplaşmaya tabi olmayan), kurulu gücü sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla üretim ve tüketim aynı ölçüm noktasında kurulan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri.

“Sıfır Geri Besleme ile kapasite yetersizliği sorununu aşılabilir”

Türkiye’nin ihracatının yarısını Avrupa Birliği’ne yaptığı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında uygulanacak sınırda karbon vergisi uygulamasına karşı birçok işletme ve sanayi kuruluşunun güneş enerjisi yatırımlarına ilgisinin arttığı ifade edilen yazılarda buna karşın TEİAŞ tarafından yayınlanan trafo merkezli bağlantı kapasite tablolarında, özellikle sanayicilerin ve işletmelerin tüketimlerini karşılamak amacıyla 5.1.h kapsamında üretim santrali kurmalarına yönelik yeterli kapasite bulunmadığı dikkat çekilirken, bu yüzden yeni yatırımlar için acil bir şekilde lisanssız yatırımlar için yeni bir bağlantı şekline ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Yazılarda Sıfır Geri Besleme bağlantı şekli ile bataryalar ile entegre kurulacak lisanssız elektrik üretim sistemleri ile üretilen ihtiyaç fazlası elektriğin şebekeye verilmek yerine daha sonra kullanılabilmesi için depolanabileceğine dikkat çekilirken, bu sayede yeni güneş enerjisi yatırımları için trafolardaki kapasite yetersizliği sorununu aşabileceği ifade edildi.

Dernek yazısında bu sayede bağlantı kapasitesinin olmadığı yerlerde izin almadan santral kurmayı düşünen yatırımcıların da kayıt altına alınarak, kurallara uygun olarak kurulum yapmalarının şebeke güvenliği açısından da önemli olacağına vurgu yaptı.

Karbon vergisinden kaçınmak isteyen ihracatçılar yenilenebilir enerji yatırımlarına yöneliyor

Açıklamada değerlendirmesi yer alan GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan şunları söyledi;

Sınırda karbon düzenlemesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği dönüşüm, ülkemiz sanayicilerini ve işletmelerini doğrudan etkilemektedir. Sanayiciler ve işletmeler, sınırda karbon vergisinden etkilenmeden ihracatlarına devam edebilmek, elektrik tüketim maliyetlerini azaltmak, uluslararası alanda daha rekabetçi fiyatlar ile ülkemize ihracat geliri kazandırmak ve gelebilecek olan enerji zamlarından etkilenmemek amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmektedir. Bu bağlamda, maliyeti en düşük yenilenebilir enerji kaynağı olarak öne çıkan güneş enerjisi yatırımlarına olan ilgi artmaktadır. Ancak, bu yatırımlara yönelme trafolardaki bağlantı kapasite yetersizliği nedeni ile sınırlı sayıda gerçekleşmektedir. Bu sorunun hem şebeke işletmecisi hem de yatırımcılar açısından ortak bir yapıda çözümlenmesi, güneş enerjisi sektörünün geleceği için büyük önem taşımaktadır.