Limak’ın Alkumru HES’i Hizmete Açıldı

Limak Yatırım tarafından 465 milyon dolar yatırım ile tamamlanan ve Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan en büyük hidroelektrik yatırımlarından biri olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali dün hizmete açıldı. Limak Yatırım tarafından 465 milyon dolar yatırım ile tamamlanan ve Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan en büyük hidroelektrik yatırımlarından biri olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali… View Article

20 Mayıs 2011

Limak Yatırım tarafından 465 milyon dolar yatırım ile tamamlanan ve Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan en büyük hidroelektrik yatırımlarından biri olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali dün hizmete açıldı.

Limak Yatırım tarafından 465 milyon dolar yatırım ile tamamlanan ve Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan en büyük hidroelektrik yatırımlarından biri olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali dün hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katıldığı  törende aynı zamanda Limak grup şirketlerinden Baren Enerji tarafından inşa edilecek oaln Kirazlık Hidroelektrik Santrali’nin temel atma ve Statkraft’a ait Çetin Hidroelektrik Santrali’nin proje başlatma törenleri de yapıldı.

İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlayan, 265 MW kurulu güce ve yıllık yaklaşık bir milyar kilovat-saat elektrik üretim kapasitesine sahip olan Alkumru Barajı ve HES’i, Siirt’in yıllık elektrik tüketiminin üç katı kadar elektrik üretebilecek.

Törende yaptığı konuşmada 5 yılda bitebilecek projeyi 36 ayda tamamlayarak kısa sürede önemli bir başarıya imza attıklarını vurgulayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şöyle konuştu:

“Kalıcı değerler yaratmak için sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek, yatırımlarımızı hızlı ve yüksek kalitede tamamlayabilmek, iş kültürümüzün temelini oluşturuyor. Başarımızın altında yatan en önemli faktörlerden biri de budur.’’

Nihat Özdemir sözlerinin devamında 2011 yılında Limak’ın çok farklı alanlardaki yatırımlarının hızla devam edeceğini, bu yatırımlar arasında Gürcistan’da yüzde 50 ortak oldukları 4 adet HES yatırımının temelinin atılması ile MTA’dan ruhsatını devraldıkları Denizli’deki jeotoermal sahasında sondaj ve saha geliştirmesi çalışmalarının yapılmasının da olduğunu ifade etti.

2015 Yılında Limak’ın Enerji Yatırımları 3 Milyar Doları ve 3.000 MW’ı Aşacak

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise, açılış kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında Türkiye ve yakın coğrafyasındaki enerji yatırımlarının artarak devam edeceğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aktif büyüklüğü 2.4 milyar TL’ye yaklaşan Limak Yatırım’ın  varlıkları arısında 4’ü Gürcistan’da bulunan 13 hidroelektrik santrali, Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım bölgeleri, elektrik toptan satış şirketleri, İstanbul Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı, Priştina Havalimanı ve devralma sürecinde olduğumuz İskenderun Limanı bulunuyor. Kirazlık HES, 2012 yılı sonunda, Tatar ve Pembelik 2013 sonunda üretime başlayacak. Bu barajların da üretime geçmesi ile birlikte toplam üretimimiz 4 milyar kilovatsaati aşacak. Ana iş kollarından biri enerji olan Limak Yatırım’ın portföyünde %33 ortaklığı ile bulunan Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ), 7 ilde 3,2 milyon müşteriye hizmet vererek, 2010 sonu itibariyle 11 milyar 405 milyon KWh toplam tüketim hacmine ulaşmıştır.”

Elazığ ile Tunceli arasında Tatar ve Pembelik gibi devam eden baraj ve hidroelektrik santral inşaatlarının tamamlanması ile birlikte 2012 sonunda hidroelektrikte Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olacaklarını ifade eden Ebru Özdemir, “Hedefimiz, enerjide kurulu güç kapasitemizi 3.000 – 3.500 MW seviyesine çıkarmak. Bu doğrultuda enerji üretiminde çeşitliliğe gitmek istiyoruz. Kömür, rüzgâr, doğalgaz ve güneş enerjisine yönelik araştırmalarımız devam ediyor. Bunu yeni projeler veya satın almalar yoluyla sağlayabiliriz. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar doların üzerinde bir yatırım gerçekleştirdik. Bütün yatırımlarımızı 2015’e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar doları aşacak. Türkiye’nin enerji üretim ve dağıtımındaki en büyük 5 şirketi arasında yer alacağız.” dedi.

Törende 517 MW’lık kurulu güce sahip olması planlanan Çetin HES projesini başlatan  Norveç kamu şirketi Statktraft ise özellikle rüzgar ve hidroelektrik enerjisi alanlarında faaliyet gösterirken, şirketin 20’yi aşkın ülkede 3.300’ı aşkın çalışanı bulunmakta.

2009 yılında Yeşil Enerji’ye ait olan hidroelektrik portföyünü satın alarak Türkiye enerji pazarına adım atan şirket 2010 Ekim’inde Adana’da 20 MW kurulu güce sahip olan Çakıt HES’i devreye alırken, 2011’in ilk aylarında ise 102 MW’lık Kargı Kızılırmak HES projesini başlattı. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olan Statkraft’ın gerçekleştireceği Çetin HES’in yıllık üretim kapasitesi ise 1 milyar 400 bin kWh olacak.

Statkraft Güneydoğu Avrupa Müdürü Tima Iyer törende yaptığı konuşmasında, Statkraft’ın 100 yılı aşkın hidroelektrik tecrübesini Türkiye’ye taşımış olmaktan ve bu birikimi Türkiye’de var olan enerji üretim bilgi ve deneyimleri ile harmanlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Statkraft’ın projelerinde sürdürülebilirliğin önemine değinen Iyer, var olan üç projenin yanı sıra, firma olarak Türkiye’yi büyüme stratejilerinin bir parçası olarak gördüklerini ve gerek işletmede, gerekse inşaat halinde ya da yeni geliştirilmekte olan projelerle ve üretim özelleştirmeleri ile de ilgilendiklerini belirtti.

Ortaklık yapısı yüzde 20’lik eşit paylarla, Limak Yatırım, As İnşaat, Day İnşaat, Aziz Yıldırım ve Murat Özaydınlı’dan oluşan Baren Enerji’ye ait Kirazlık Regülatörü ve HES Projesi ise yine Siirt il sınırları içerisinde, Botan Çayı üzerinde Alkumru Barajı mansabında yer alıyor.

Her biri  15 MW’lık 3 adet  kaplan tipi  türbinden oluşan ve 2012 yılı sonunda devreye alınacak olan Kirazlık HES, 45 MW kurulu gücünde olup yılda 165 milyon kWh elektrik üretimi gerçekleştirecek. Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak için 5 ortağın yüzde 20’lik eşit payları ile kurulduğunu ve Kirazlık’ın da gerçekleştirdikleri ilk enerji yatırımı unvanını taşıyacağını belirten Nihat Özdemir, Kirazlık Barajı’nın yatırım süreci hakkında şunları söyledi:

“Alkumru Barajı’nı inşa ederken gündeme gelen Kirazlık Barajı için yatırım planlaması yaparken, konuyu Fenerbahçe Spor Kulübü’ndeki yönetici arkadaşlarımla paylaşarak, yatırımı birlikte gerçekleştirmeyi teklif ettim. Baraj ve bölgenin kapasitesi onların da dikkatini çekti. Bu doğrultuda hep birlikte elimizi taşın altına koyduk. Kirazlık HES’in yatırımcı şirketi Baren Enerji, böyle kuruldu.

Nehir tipi olarak planlanan Kirazlık HES, Alkumru Barajı’nın alt kısmına inşa edilecek olması sebebiyle baraj su yönetiminden yararlanacak. Böylece 2 baraj arasında sinerji de yaratmış olacağız.”