Lima konferansında anlaşma sağlandı
Dünya ülkelerinin güçlükle üzerinde anlaştıkları metin, uzmanlara göre iklim değişikliği ile mücadele için çok zayıf
194 ülke yönetiminin katılımı ile Peru’nun başkenti Lima’da 1 Aralık’ta başlayan 20. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı dün planlanandan 36 saat sonra sona erdi.
Gelecek yıl Paris’te imzalanarak, Kyoto Sözleşmesi’nin yerine geçmesi gereken küresel iklim anlaşmasının taslak metninin oluşturulduğu görüşmeler, dünya ülkelerinin fikir ayrılıkları nedeni ile bir ara kilitlenme noktasına gelmiş ve sonuca ulaşması riske girmişti.
Gelişmekte olan ülkelerin temsilcileri ilk taslak metne itiraz ederek, bu metindeki şartların gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadeledeki sorumluluklarından sıyrılmalarını sağladığını iddia etmişti. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler iklim değişikliği ile mücadelede gelişmiş ülkelerin daha fazla sorumluluk almalarını ve gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliği ile mücadele için gerçekleştirmeleri gereken yatırımlar için fon sağlamaları gerektiğini savunuyordu.
Konferansa başkanlık eden Peru Çevre Bakanı Pulgar Vidal uzun görüşmeler sonucunda üzerinde anlaşılan metni ”mükemmel değil ama tarafların pozisyonlarını içeriyor” şeklinde nitelerken çeşitli çevre ve iklim örgütlerinin temsilcileri ise aynı metne tepki gösterdi.
Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın İklim Politikası Yöneticisi Sam Smith’e göre ise görüşmeler sırasında ilk metin üzerinde yapılan değişiklikler anlaşmanın zayıftan daha zayıfa ve en zayıfa doğru dönüşmesine neden oldu.
Lima’daki konferansta üzerinde uzlaşılan nihai metin gelecek yıl Paris’te, tüm dünya ülkelerinin iklim değişikliği ile mücadelede ’’farkılaştırılmış sorumluluklar ve öznel olanaklar’’ temelinde yükümlülükler üstlenmesi şartını getiren kapsamlı bir anlaşma imzalanması hükmünü getiriyor.
Anlaşmaya göre gelişmiş ülkeler bu tarihte gelişmekte olan ülkelere yönelik mali yardım yapmaya da hazırlıklı olacak iken, tüm ülkeler gelecek yıl Kasım ayında karbon salımlarını azaltmaya yönelik planlarını da BM’ye sunmak zorundalar.