Kurum ve kuruluşlara Su Verimliliği Sistemi Kurma zorunluluğu getirildi

Su Verimliliği Yönetmeliği yayımlandı

27 Aralık 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Verimliliği Yönetmeliği Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.[1]

Türkiye’nin su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması amacıyla hazırlanan yönetmelik ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından Su Verimliliği Sistemlerinin kurulması, izlenmesi ve belgelendirilmesi ile birlikte il planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendi.

Yönetmelik ile Kentsel, Endüstriyel ve Tarımsal olarak üç başlık altında çeşitli kurum ve kuruluşlara 18 ila 24 ay arasında değişen sürelerde Su Verimliliği Sistemi Kurma yükümlülüğü getirilmek ile birlikte, Su Verimliliği Belgesi alınmasına yönelik ilkeler de belirlendi.

Yönetmeliğe göre Su Verimliliği Sistemi kurma zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlara, bu sistemi kurmalarının akabinde beş yıl geçerli olacak Mavi Su Belgesi verilecek.

Bu belgelerin beş yıl geçerliliği olmak ile birlikte, bazı kurum ve kuruluşların 3 yıl içinde bazılarının da beş yıl içinde daha yüksek kriterlerin olduğu Yeşil Su Belgesi almak için başvurmaları gerekecek.

Bununla birlikte gönüllülük esasına göre Turkuaz Su Belgesi de tahsis edilebilecek.

Sistem ilk olarak Büyükşehir Belediyelerinde başlayacak

Yönetmeliğe göre Kentsel Su Verimliliği başlığı kapsamında Yerel Yönetimlerin bugünden itibaren en fazla 24 ay içinde Su Verimliliği Sistemi kurmaları gerekecek.

Buna göre Büyükşehir Belediyeleri ve Büyükşehir Belediyeleri Su Kanalizasyon İdarelerinin 18 Ay, büyükşehir dışındaki il belediyelerinin 21 ay ve büyükşehir dışındaki nüfusu 50 binin üzerinde olan ilçe belediyelerinin 24 ay içinde bu sistemi kurmaları gerekiyor.

Ayrıca eğitim kurumları, yurtlar ve sağlık kuruluşları hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının, havalimanlarının, alışveriş merkezlerinin, 1000 m2’den büyük parsel alanına sahip olan iş merkezi ve ticari plazaların, 400 ve üzeri öğrencisi bulunan eğitim kurumları ve yurtların, 100 ve üzeri yatak kapasitesi bulunan sağlık kuruluşlarının, 100 ve üzeri odası bulunanlar konaklamalı turizm işletmelerinin ve il sınırları içerisindeki tren ve otobüs terminallerinin de gelecek 21 ay içinde sistemi kurma yükümlülükleri bulunuyor.

Sanayi kuruluşlarının 18 ay içinde sistem kurmaları gerekiyor

Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler Endüstri Bölgeler ile birlikte 50 ve üzeri çalışanı olan 31 ayrı gruptaki faaliyet gösteren işletmelerin de Endüstriyel Su Verimliği hedefleri kapsamında gelecek 18 ay içinde su verimliliği sistemi kurması gerekecek.

Buna göre madencilik, gıda ürünü, içecek, tekstil, rafine edilmiş petrol ürünü, kimyasal ürün, eczacılık ürünleri, kauçuk ve plastik, elektrikli teçhizat, motorlu kara taşıtı imalatı ile atık geri kazanım gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların Su Verimliliği Sistemi kurma zorunluluğu bulunuyor.

Yönetmeliğin Tarımsal Su Verimliliği Başlığı altında da Su Verimliliği Sistemi kurması gerekenler olarak 500 hektar üzeri alana sahip olan DSİ tarafından işletilen sulamalar, sulama birlikleri, sulama kooperatifleri, belediye işletmeleri, TİGEM işletmeleri, İl Özel İdareleri sorumluluğundaki sulamalar ile tüzel kişiliğe sahip diğer sulamalar sıralandı.

İl Planları Bakanlık tarafından hazırlanacak

Bununla birlikte Su verimliliği il planları bakanlık tarafından hazırlanacak.

İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri esas alınacak bu planlar ile su kaynaklarının miktar ve kalite açısından korunarak verimli kullanımı hedeflenecek.

Bu planlar il genelinde kentsel, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerde su verimliliğinin sağlanmasına ilişkin strateji, hedef ve eylemleri içerecek.


[1] Su Verimliliği Yönetmeliği