“Küresel iklim krizi şehirlerde verimliliği zorunlu kılıyor”
Türkiye İMSAD konut ve hizmetler alanında önemli enerji tasarrufu potansiyeli bulunduğunu vurguladı
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu açıklamadaki değerlendirmesinde enerji maliyetlerinin tüm dünyada artış gösterdiğine dikkat çeken çekerken, gerek yaşam kalitesinin artırılması gerekse de enerji tüketiminin azaltılması için enerji verimliliğinin artırılması gerektiğini söyledi.
Küresel iklim krizinin enerji kaynaklarının sürdürülebilir olması için şehirlerde verimliliği zorunlu kıldığını kaydeden Küçükoğlu Türkiye’deki konut ve hizmet sektörü alanlarında gerçekleşen 20 milyar dolarlık enerji faturasının %40’a kadar düşürülebileceğini kaydetti.
Küçükoğlu açıklamasında şunları söyledi;
Ülke olarak 2019’da ithal ettiğimiz enerji miktarı 41 milyar dolar. Toplam kullandığımız enerji 58 milyar dolar seviyesinde. Yaklaşık yüzde 70’ini ithal ettiğimiz bu enerjinin en büyük kısmı konut ve hizmetler bölümünde kullanılıyor. Toplam enerjinin yüzde 35’i konut ve hizmetlerde, yüzde 34’ü sanayide, kalan kısmı ulaştırma, tarım ve hayvancılık ile enerji dışı alanlarda tüketiliyor.
Yani enerji en fazla konut ve hizmetler alanında tüketiliyor, bunun karşılığı da yaklaşık 20 milyar dolar. Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, konut ve hizmetler tarafındaki bu 20 milyar dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzde 30 ila 40’ını tasarruf edebiliriz. Bunun için gerekli yeteneklere, altyapıya, her türlü enerji verimli enstrümanları hayatımıza geçirerek enerji tasarrufu elde etme imkanına sahibiz.
Bu tasarruf miktarı hem iklimin korunması hem de ülkemiz ekonomisinin cari açığının doğru yönetilmesine hem de daha iyi şehirlerde yaşamaya katkı sağlayacak bir seviyede.