Kurallar Kitabı uzlaşması sağlandı
COP24 Katoviçe zirvesi tamamlandı
Polonya’nın Katoviçe kentinde 2 Aralık 2018 günü başlayan 24’üncü Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP24) bir günlük gecikme ile 15 Aralık 2018 günü tamamlandı.
Zirvede Paris İklim Anlaşması’ndaki küresel sıcaklık artışlarını sınırlama hedeflerine yönelik yol haritasının ana hatlarını içeren ‘’Kurallar Kitabı’’ belgesi üzerinde mutabakata varıldı.
Paris İklim Anlaşması’nın 6’ıncı maddesinde yer alan uluslararası karbon piyasaları oluşturulması hedefine yönelik düzenleme gibi bazı önemli konularda da uzlaşma sağlanamadı ve bu konulardaki mutabakat ileriki yıllara ertelendi. Ülkelerin Paris İklim Anlaşması kapsamında sundukları Ulusal Katkı Niyet Planlarını Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılı Eylül ayında düzenlenecek iklim toplantılarında sunmaları da kabul edildi.
Paris İklim Anlaşması 183 ülkede yürürlükte
2015 yılı Aralık ayında gerçekleşen COP21 zirvesinde dünya ülkelerinin tamamına yakını tarafından kabul edilen Paris İklim Anlaşması ile küresel sıcaklık artışının, yüzyıl sonunda 2 derecenin altında, mümkünse 1,5 derecede sınırlanması hedefleniyordu.
Anlaşma şimdiye kadar 183 ülke ve Avrupa Birliği parlamentoları tarafından onaylanmış ve bu ülkelerde yürürlüğe sokulmuş durumda. iken Türkiye dahil olmak üzere 13 ülke parlamentosu tarafından da onaylanmamış durumda.
ABD Başkanı Donald Trump da ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekeceğini ve ABD için adil şartların oluşmadığı takdirde anlaşmada yer almayacağını açıklamıştı.
Türkiye hedefine yine ulaşamadı
Türkiye ise gelişmiş ülkelerin yer aldığı EK-1 listesinden çıkıp Yeşil İklim Fonu’nda yararlanabilecek ülkelerin yer aldığı gelişmekte olan ülkeler listesine alınma hedefi ile katıldığı zirvede bu yıl da aynı konuda sonuç alamadı.
Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 12 Aralık 2018 günü katıldığı COP24 zirvesinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin iklim değişikliğindeki tarihsel sorumluluğunun diğer gelişmekte olan ülkeler gibi oldukça düşük olduğunu ve ulusal koşulları ve kabiliyetleri doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele için ortak çabalara katılmayı taahhüt ettiğini kaydetmişti.
Bakan Kurum sözlerini şu şekilde sürdürmüştü;
“Öncelikle iklim değişikliğiyle mücadele konusunda uluslararası finans kaynaklarına ülkemizin erişiminin sağlanmasını talep etmekteyiz. Burada en büyük beklentimiz, Türkiye’nin iklim sistemi altında hakkaniyetli bir konuma sahip olması ve özellikle Yeşil İklim Fonu altındaki finans desteğine erişimimizi sağlayacak kararın Polonya’da alınmasıdır.
Biz, 24’üncü Taraflar Konferansı’nın pürüzsüz bir şekilde açılması ve yürümesi için elimizden gelen esnekliği ve uzlaşmayı gösterdik. Sizlerden de aynı uzlaşmacı tavrı göstermenizi bekliyoruz. 24. Taraflar Konferansı dahilinde taleplerimizi karşılayacak bir kararın alınması, Paris Anlaşmasına taraf olma sürecimize ivme kazandıracaktır. Türkiye’nin talebi, hiç tereddütsüz, yapıcı sonuçları olacak, adil ve haklı bir taleptir. Bu toplantı sonucunda Paris Kural Kitabı kapsamında yapılacak çalışmaların, ülkelerin ortak, fakat farklılaştırılmış sorumlulukları doğrultusunda ve hakkaniyet temelli olarak gerçekleştirilmesini bekliyoruz.”