Konya Şeker biyoetanol uygulamasına hazır
Konya Şeker’in 1 Ocak’tan itibaren ortaya çıkacak biyoetanol talebine önemli oranda katkı sunacağı belirtildi.

Konya Şeker’den yapılan açıklamada EPDK’nın yeni yıldan itibaren benzin ve motorinde yerli tarım ürünlerinden üretilmiş biyoetanol ilave edilmesi zorunluluğu getirdiği hatırlatılırken, şirketin Çumra’daki tesislerinin bu talebe önemli ölçüde cevap verebileceği belirtildi.
EPDK’nın ilgili kararları gereğince benzine 1 Ocak 2013’den itibaren en az yüzde 2, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra ise en az yüzde 3 olmak üzere biyoetanol katılması gerekiyor. Motorin için ise bu zorunluluk 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle en az yüzde 1, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle en az yüzde 2, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle en az yüzde 3 olacak.
Konya Şeker’in Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesinde 2007 yılında, 50 milyon dolarlık yatırımla şeker üretimi sonrası ortaya çıkan atığı değerlendirmek amacıyla kurduğu Biyoetanol Üretim Tesisi, Türkiye’nin kurulu kapasitesinin yüzde 56’sına karşılık geliyor. Şeker pancarından çıkan melası işleyerek biyoetanol üretimi gerçekleştirebilen tesisin yıllık üretim kapasitesi ise 84 milyon litre.
Konu hakkında açıklama yapan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk şunları kaydetti;
“Konya Şeker’in Biyoetanol Tesisi kurma kararındaki en önemli hareket noktası, yerli üretimi destekleyen, ülkemizin kaynaklarının ekonomiye kazandırılması konusunda hassas davranan hükümetimizin yaklaşımı ve kurumumuzun çöpü bile israf etmeme anlayışıdır. Biz bu tesisi geleceğe yatırım olarak kurduk. Hem hükümetimiz hem de enerji ile ilgili kurumlarımız enerji sektöründe yeni bir çığır açan biyokütle enerjisi konusunda dünyada yaşanan gelişmelerden ülkemizin geri kalmaması için azami dikkati sergilediler, azami desteği verdiler.
EPDK’nın kararı da enerjimize enerji kattı. EPDK’nın kararı ülkemizde yeni bir petrol rezervinin bulunduğunu müjdeleyen bir haberdir. Ülkemiz tüketiminin yüzde üçünü karşılayacak bir kuyu, petrol üretim havzası işletmeye alınmıştır. Bu havza ülkemizin bereketli tarlalarıdır. Bu petrol kuyusunda çalışacak olan enerji işçileri de Türk çiftçisidir. Yerli tarım ürünlerinden biyoyakıt üretiminin teşvik edilmesiyle tarım ürünlerine olan talep artacak ve tarım sektörü için ek gelir ve istihdam imkanı oluşacak. Biyoetanol üretimin artması hem ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının ve cari açığın azaltılmasına katkı verecek hem de tarımsal üretim hacmini gıda fiyatlarını etkilemeyecek şekilde arttıracaktır. Dağıtım şirketlerinin de aynı yaklaşım ile konuya bakması önem taşıyor. Konya Şeker hem üretim imkânları, hem stokları, hem verebileceği teknik destek itibarıyla bu kararı gecikmeksizin hayata geçirmek için hazır”