Kontrolmatik Teknoloji Yüksek Gerilim Gaz-İzoleli Şalt Ekipmanları üretecek
Şirket seri üretim için CHINT Electric ile Teknoloji Transferi ve Lisans Anlaşması anlaşması imzaladı
Kontrolmatik Teknoloji ile CHINT Electric arasında Yüksek Gerilim Gaz-İzoleli Şalt (GIS) Ekipmanları seri üretimine yönelik Teknoloji Transferi ve Lisans Anlaşması anlaşması imzalandığı bildirildi.
Şirketin basın açıklamasındaki bilgilere göre anlaşma şirketin Ankara Polatlı’daki fabrikasında Kontrolmatik markası ile 245kV Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanı’nın seri üretiminin gerçekleştirmesine yönelik kurulum, mühendislik ve üretim konularını kapsıyor.
16 Kasım 2023 tarihinde şirketin İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde gerçekleşen imza töreni de Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Kontrolmatik Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, CHINT Group Başkanları Cunhui Nan, Xin Min Zhu ve CHINT – Astronergy Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Ercüment Kaya’nın katılımıyla gerçekleşti.
Bununla birlikte aynı tarihte şirketler arasında, Kontrolmatik Teknoloji’nin CHINT Electric’in ürün portföyündeki diğer şalt ve elektrifikasyon ekipmanlarının da kendi markası ile üretebilmesine yönelik stratejik partnerlik konusunda da bir ‘iyi niyet anlaşması’ imzalandı.
Üretim 2024’ün ikinci çeyreğinde başlayacak
Açıklamadaki bilgilere göre şirket üretilecek bu ürün gamı için 1,5 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge, Mühendislik ve prototip çalışmaları için şimdiye kadar 5 milyon ABD Doları harcama gerçekleştirmiş ve üretilen prototipleri uluslararası sertifikasyon almak üzere akredite kuruluşlara gerekli testler için göndermiş durumda.
Bu prototiplere yönelik testlerin 2024 yılı Ocak ayında tamamlanmasının akabinde de fabrikada seri üretimin 2024’ün ikinci çeyreğinde başlaması öngörülüyor.
Bu ürün gamının üretimi için iki ayrı fazda tamamlanacak yatırımın toplam büyüklüğü 30 milyon ABD Doları düzeyinde olacak.
Bununla birlikte açıklamada yatırımın şirketin yüksek teknoloji odaklı ve elektrifikasyona dönük ürün ve hizmetleri artırmaya yönelik yatırım stratejisi kapsamında yapıldığına, ayrıca bu ürün gamının bu gerilim seviyesinde Türkiye ve yakın coğrafyada bir ilk olacağı ve ürünün hem ithal ikamesi hem de ihracat girdisi açısından ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağının da altı çizildi.
Büyüyen şehirler ve artan elektrifikasyon önemini artırıyor
Dünyada 1960’lı yıllardan kullanılmakta olan ve Türkiye’de ilk örneği “154 kV İstanbul Topkapı GIS” projesi ile 23 Kasım 1990 tarihinde devreye giren Gaz İzoleli Şalt Sahaları daha yüksek düzeyde güvenliği, daha düşük kullanım alanı ihtiyacı, gürültü ve elektromanyetik emisyon değerleri ile birlikte sağlayabiliyor.
Bu özellikler de başta nüfus artışı ile artan elektrifikasyona bağlı olarak yüksek gerilim iletim hatlarının şehir merkezlerinin ve endüstri alanlarının içinde kalmaya başlaması ile ön plana çıkıyor.