Komşuda 200 MW’lık GES Hazırlığı

Yunanistan’da 200 MW kurulu güce sahip olabilecek güneş enerjisi santrali için çalışmalar başladı.

24 Ocak 2011

Yunanistan’ın en büyük elektrik üreticisi Public Power Corporation S.A., dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olacak projeyi hayata geçirmek için stratejik ortak arıyor.

PPC’nin üst yöneticisi Arthouros Zervos Bloomberg haber ajansına yaptığı açıklamda dünyanın halihazırda en büyük güneş enerjisi santralinin Kanada’da bulunduğunu ve 97 MW kurulu güce sahip olduğunu söylerken, yapacakları santralin ise 200 MW kurulu güçte olmasının planlandığını bildirdi. Zervos açıklamasında bu projenin yaklaşık 600 milyon avroluk yatırım ile hayata geçmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Zervos Bu yatırımı beraber gerçekleştirecekleri firmanın yaz aylarında belirlenebileceğini ve 18 ay sürmesi planlanan kurulum çalışmaların yıl sonunda başlayabileceğini de ayrıca belirtti.

¨Güneyin Danimarkası¨

Ekonomisi zor zamanlar geçiren Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu daha önce yaptığı bir konuşmada yeşil ve temiz enerjilerin farklı büyüme modelleri olduğunu ve bu alana yapılacak yatırımların ekonomik büyüme sağlayabileceğine inandığını söylemişti.

Yunanistan’ın Avrupa için ¨Güneyin Danimarkası¨ olabileceğini iddia eden Papandreu 2015 yılına kadar yapılabilecek 44 milyar avroluk yatırım ile 200.000 kişilik istihdam yaratılabileceğini söylemişti.

Yenilenebilir enerjinin 2008 yılı rakamlarına göre toplam enerji talebinin yüzde 8’ini karşılayabildiği ülkede, bu enerji üretiminde rüzgar enerjisinin payı ise yüzde 83.

Yunanistan Avrupa Birliği’nin getirdiği yükümlülüklerden dolayı 2020 yılında enerji talebinin yüzde 20’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak zorunda.

Ülke içinden ve dışından enerji ile ekonomi uzmanları ise bu hedeflere şüphe ile bakıyorlar.

Enerji uzmanları Yunanistan’ın enerji bürokrasisinin çok yavaş olduğu, yeni yatırımlarda lisans alabilme ve gerekli onayların sağlanmasının çok uzun zaman gerektirdiğine dikkat çekerek bürokrasideki bu hantallığın yeni yatırımların hayata geçmesini zorlaştırırken yabancı yatırımların çekilmesini de engellediğini belirtiyorlar.

Ekonomistlere göre ise ekonomisi zaten çok kırılgan olan ülkenin yenilenebilir enerji gibi yoğun devlet desteğine ihtiyaç duyulan bir alanda yatırımları gerektiği kadar destekleyebilmesi çok zor.