KOJEN Dünya Koalisyonu Kuruldu

Brüksel merkezli birliğin kurucu üyeleri arasında Türkiye Kojenerasyon Derneği de yer alıyor

8 Mayıs 2021

Dünyanın farklı ülkelerinde kojenerasyon sektörüne yönelik faaliyet gösteren özel sektör ile araştırma ve sivil toplum kuruluşları uluslararası alanda ortak hareket etmek için bir araya geldiler.

Brüksel merkezli olarak COGEN World Coalition (CWC) adı ile kurulan kuruluşun kurucu üyeleri arasında, Türkiye Kojenerasyon Derneği ile birlikte sivil toplum kuruluşları ACOGEN, CHP Alliance, COGEN Europe, COGEN Spain, COGEN Brazil, COGENERA México, ITALCOGEN ile AB Energy, Baker Hughes, Clarke Energy, INNIO, Kawasaki ve 2G gibi sektörün önde gelen şirketleri yer aldı.

Kuruluş ilk açıklamasında kojenerasyonun daha esnek, verimli ve sürdürülebilir bir enerji geleceğine geçişte tüm enerji sistemlerinin omurgasının bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada CWC’nin kojenerasyon sektörünün ekonomik büyümeyi desteklerken, çevresel sürdürülebilirliğe ve iklim değişikliğiyle mücadeleye daha iyi katkı sağlaması hedefi ile kurulduğunun altı çizildi.

CWC bu hedef doğrultusunda kojenerasyon sektörüne yönelik küresel referans noktası olarak hareket ederek, kojenerasyon pazarına yeni giren, teknoloji ve uygulamları yeni geliştirmeye başlayan ülke ve bölgelerin sektörün olgunlaşıp, geliştiği yerlerdeki en iyi uygulamalara ulaşabilmeleri için çalışacak.

Açıklamada CWC’nin amaçları ise şu şekilde sıralandı;

  • Dünya çapında kojenerasyon kullanımı konusunda bilgilendirme, eğitmek ve teşvik etme,

  • Birleşmiş Milletler, Uluslararası Enerji Ajansı, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası, IMF gibi kuruluşlar dahil olmak üzere ilgili hükümetler arası kuruluşlarla diyalog oluşturmak ve geliştirmek,

  • Kojenerasyonla bağlantılı ulusal ve kıtasal derneklerin / ağların kurulmasını ve geliştirilmesini desteklemek,

  • Enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren şirketleri, girişimcileri, dernekleri ve profesyonelleri aynı çatı altında toplamak,

  • Kojenerasyon teknolojisi ile ilgili bilgi ve deneyim alışverişi sağlamak,

  • Politika yapıcılar ve düzenleyiciler gerekli girimleri desteklemek,

  • Enerji verimliliği, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, finansman ve daha fazlası dahil olmak üzere ortak ilgi alanına giren konularda değişim, tartışma ve görüş geliştirmek