KGK üniversitelerle kapasite oluşturma çalışmalarına başladı
Kurum yeşil yakalı insan kaynağı oluşturmak için ilk olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi ile protokol imzaladı
Kamu Gözetim Kurumu (KGK) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandığı bildirildi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından yapılan açıklamadaki bilgilere göre işbirliği ile sürdürülebilirlik konularında uzman ‘Yeşil yakalı’ insan kaynağı yetiştirme, ihracatçı firmaların çevresel konulardaki ulusal ve uluslararası mevzuatlara uyum sağlamaları, Çevre, Sosyal ve Yönetişim Raporu (ÇSY) edinmelerini kolaylaştırma ve çevresel faktörler nedeniyle ihracat ve kredi kısıtlamalarıyla karşılaşan firmalara çözüm sunabilmek hedefleniyor.
Protokol kapsamında üniversitenin Eğitim Merkezinde Sürdürülebilirlik Denetçiliği için sürekli eğitim programları oluşturulacak.
Ayrıca her yıl uluslararası katılımlı bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi ile taraflar arasında bir Danışmanlık Komitesi oluşturulması da planlar arasında yer alıyor.
“Sürdürülebilirlik Denetçiliği sınavı için 2.400 başvuru yapıldı”
İmza töreninin ardından konuşan KGK Başkanı Hasan Özçelik geçtiğimiz yılın haziran ayında Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları ‘TSRS1’ ve ‘TSRS2’nin yayınlandığını hatırlatırken, yaklaşık 450 firmanın bu standartlar kapsamına raporlama yapma yükümlülüğü bulunduğu bilgisini verdi.
Özçelik hali hazırda bu firmaların yüzde 84,4’ünün sürdürülebilirlik raporlaması yaptığını dile getirirken, yayınlanan standartların çerçevesinin ise farklı olduğunu ve raporlama çalışmalarının bundan sonra Türkiye Sürdürülebilirlik Standartları çerçevesinde yapılacağının altını çizdi.
KGK Başkanı Özçelik Türkiye’deki yeşil yakalı açığını kapatmak için de üniversiteler ile birlikte yürütülecek kapasite geliştirme programı planladıklarını, bu programlar ile kısa sürede bir kapasite oluşturmayı ve ihracat yapan firmaların ihtiyacı olan yeşil yakalı istihdamı konusunda bilgili, tecrübeli, konuya hakim personellerin istihdam etme fırsatı sağlanacağını da sözlerine ekledi.
Verecekleri eğitimler sonunda kurum olarak bir sınav yapmayı planladıklarına değinen Hasan Özçelik, eğitimlerin başta yetkilendirecekleri üniversiteler olmak üzere eğitim kuruluşlarının vereceğini ancak KGK’nin sınavı tek merkezden yapacağını kaydetti.
Özçelik, sürdürülebilir raporlamalarına güvence denetimi verecek olan sürdürülebilirlik denetçiliği konusunda da çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, 21 Eylül’de ilk defa bağımsız denetçiler arasından Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınavı’nı yapılacağını ve bu sınav için 15 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 400 başvuru aldıkları bilgisini verdi.
Hasan Özçelik bu sınavın ardından da denetçilerin bulunduğu denetim şirketlerinin yetkilendirileceğini, bu denetim şirketlerinin güvence verdiği raporların KGK’nin uzmanlarının gözetim ve incelemesinden geçmesinin ardından uluslararası geçerlilik kazanacağını sözlerine ekledi.