Kendi Elektriğini Kendin Üret!

TEMSAN’ın ürettiği Mikro HES’ler bireysel yenilenebilir enerji üretiminde yeni bir olanak sağlıyor.

30 Eylül 2009

Türkiye’nin dünya yenilenebilir enerji pazarındaki teknoloji ihracatçısı rolü TEMSAN’ın çalışmaları ile bir adım daha ilerliyor. Elektrik üretim ve dağıtımında kullanılan malzemelerin imalat ve montaj üretimini yapan, hidroelektrik santralleri kuran ve işleten, küçük su türbinleri dizayn eden TEMSAN, yurt dışında başarılı çalışmalara imza atıyor.

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş’nin (TEMSAN) geliştirdiği ve küçük derelerden bile elektrik üretilmesini sağlayan mikro HES’ler (hidroelektrik santral), yurt dışına satılmaya başlandı.”Kendi elektriğini kendin üret” sloganıyla tasarlanan ve geliştirilen mikro HES’ler, ilk etapta Fiji adaları ve Tacikistan’a ihraç edildi.

TEMSAN Genel Müdürü Osman Kadakal, yaptığı açıklamada, kamu kuruluşu olmalarına rağmen özel sektörün girişimci ruhuna sahip olduklarını belirterek, son bir yıldır Ar-Ge ve tasarıma ağırlık verdiklerini, bu çalışmalarının karşılığını ihracat yaparak almaya başladıklarını söyledi. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen mikro HES’leri ”TEMSAN” markasıyla bu yıl Fiji adaları ve Tacikistan’a yaklaşık 500 bin dolara ihraç ettiklerini anlatan Kadakal, ayrıca Madagaskar, Ekvator Ginesi, Azerbaycan, Fas, Suriye, Nijerya, Yemen ve Irak’ta da bu konuda görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Kadakal, söz konusu ülkelerde hidroelektrik santral yapımı, mikro HES, trafo ve pano satışı gibi çeşitli ihalelere katıldıklarını, bu ihalelerin bazılarının sonuçlandığını ve toplam 78 milyon dolarlık iş aldıklarını kaydetti.

Enerji sektörünün küresel ekonomik krizden fazla etkilenmediğini, TEMSAN olarak bu yıl cirolarının geçen yıldan daha iyi olduğunu ifade eden Kadakal, ”Ekonomik krizin ekonomiyi daraltması nedeniyle yurt dışına açıldık ve büyük ölçüde başarılı olduk. AR-GE çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Çünkü tasarımınız olmadan markanız olmuyor, markanız yoksa da dünyada yeriniz olmuyor” diye konuştu.Bir süre önce kurdukları pazarlama bölümü sayesinde yurt dışında özellikle Afrika’da yoğunlaştıklarını belirten Kadakal, hedeflerinin Afrika pazarından bir kaç yıl içinde 500 milyon dolarlık pay almak olduğunu söyledi. Kadakal, TEMSAN olarak 2 yıl içinde de 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı öngördüklerini kaydetti.

Fiyatları 1.500 TL’den Başlıyor

TEMSAN, şu ana kadar büyüklükleri ve güçleri değişen toplam 21 türbin projesi geliştirirken, bunun 18 tanesinin prototipini hazırladı. Fiyatları güçlerine göre değişen türbinlerden, bin 500 YTL’den başlayan en küçük güçteki Mikro HES’le üç evin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. 20 kilovatsaat (kwH) güçteki bir türbin ile günlük 480 kilovatsaat elektrik üretiliyor. Ortalama bir evin elektrik ihtiyacının günlük 5 Kwh olduğu düşünülürse, söz konusu mini HES, 96 evin elektrik ihtiyacına çözüm oluyor. Bu da su kenarında olan konut, tesis, balık çiftlikleri, un değirmenleri, fırın, küçük sanayi kuruluşları ve köyler ile beldeler için kendi elektriğini yenilenebilir enerji kullanarak bedavaya üretme imkanı sunarken, Karadeniz ve Akdeniz gibi düşüşü yüksek su kaynaklarından elektrik elde etmenin önünü açıyor.