“Keban için iki jeneratör yaptık, siber saldırılar için yerli kontrol sistemi geliştiriyoruz”

EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz enerjide yerli sanayinin gelişmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi

4 Şubat 2020

ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı 2020 kapsamında 29 Ocak 2020 günü Ankara’da “Enerji Seminerleri” etkinliğinin ilki gerçekleştirildi.

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) ev sahipliğinde, Türkiye Kojenerasyon Derneği desteğiyle Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen etkinlikte enerji sektöründe yerli sanayinin gelişimi ve kamunun yerli üretime katkısına odaklanıldı.

Etkinliğin açılış konuşmaları ICCI ve PennWell Türkiye Genel Müdürü Feraye Gürel, aynı zamanda TESAB Yönetim Kurulu Başkanı da olan EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ve Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Yavuz Aydın tarafından yapıldı.

ICCI ve PennWell Türkiye Genel Müdürü Feraye Gürel konuşmasında ICCI’ın çeyrek yüzyılı aşkın bir süredir sektörle birlikte ilerlediğini ve ilk günden bu yana güçlü bir iletişim ve birliktelik platformu olarak Türkiye enerji piyasasının gelişimine katkı sağlamayı görev edindiğini, organizasyonun bu yılki ana temasının da geçen yıl olduğu gibi Türkiye enerji piyasasını ciddi oranda etkileyen değişim ve dönüşüm olacağını söyledi.

TESAB Başkanı ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz de konuşmasında elektrik sektörünün üretim iletim ve dağıtım gibi tüm alanlarında yerlileşme mücadelesi verilmesi gerektiğine, kamu olarak sanayi sektörüne bu alanlarda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Alagöz konuşmasında EÜAŞ’ın yönettiği 61 elektrik üretim santralinin hiçbirinin türbini, jeneratörü ya da kontrol sisteminin yerli olmadığını yalnızca trafo kısmında sınırlı bir yerli üretim bulunduğuna dikkat çeken Alagöz buna rağmen Keban hidroelektrik santralinin 2 ünitesinin 150 MW gücündeki jeneratörlerini EÜAŞ ve TEMSAN çalışanlarından bir ekip oluşturarak tüm güçlüklere rağmen sıfırdan yaptıklarını ve testler sonrası devreye aldıklarını, 4 aydır da sorunsuz şekilde çalıştırdıkları bilgisini verdi.

Alagöz ayrıca siber saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde ilk olarak Şubat ayı sonunda Antalya Kepez’deki bir santralde kullanımına başlanacak olan yerli kontrol sistemini de mikro işlemcisi hariç olmak üzere tamamen yerli donanım ve yazılımla hayata geçirileceği bilgisini de verdi.

Bununla birlikte Alagöz bu çalışmaların EÜAŞ olarak kendi işleri olmadığının altını çizerken benzer çalışmaları Türk sanayisinin ve özel sektörünün sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Dr. İzzet Alagöz sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Buradan yerli sanayimize, üreticimize açık çağrıda bulunuyorum: Ekipman, donanım, yazılım, yerli ne üretiyorsanız biz almaya hazırız. Elektrik sanayicilerini ayağa kaldırmamız gerek. Sanayici elbette ne yapması gerektiğini biliyor ancak devlet olarak biz sanayicilerin yanında olmalıyız. Ama bir yandan da yerliden ne anladığımızı sorgulamamız lazım. Biz kendimiz bu sektöre ne katıyoruz, ne üretiyoruz; üzerimize düşeni açıkça konuşmalı ve ayrıca yerine getirmeliyiz.”

400-500 MW gücündeki bir santral 1 milyon kişiyi ısıtabilir

Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Yavuz Aydın da etkinlikteki konuşmasında Türkiye’deki kömür rezervinin yüzde 95’inden fazlasının kalorisinin 2.500 kcal değerinin altında olduğunu hatırlatırken, Japonya başta olmak üzere hidrojen kullanılarak kömürün daha verimli hale getirmesi üzerine çalışmalar yapıldığını söyledi. Aydın kojenerasyon santrallerin önemine de dikkat çekerken, 400-500 MW gücündeki bir santral ile 1 milyon nüfuslu bir şehrin ısıtılabilmesinin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.