Keban Barajı üzerinde yüzer güneş enerjisi santrali kuruldu

Santral ile tarımsal sulama amaçlı elektrik tüketimi güneşten karşılanabilecek

27 Mart 2024

Keban Barajı gölü üzerinde yaklaşık 1 MW kurulu güce sahip bir yüzer güneş enerjisi santrali devreye alındı.

Devlet Su İşleri, 9. Bölge Müdürlüğü yatırımı ile hayata geçen ve dört blok halinde kurulan santralden oluşan “Kuzova Yüzer GES AR–GE Projesi”, yılda yaklaşık 1,8 milyon kilovat-saat (kWh) üretim ile Kuzova Pompaj Sulama sisteminin elektrik tüketiminin güneş enerjisinden karşılanmasını katkı sağlayacak.[1]

Bu katkı ile 7 köyün 4 bin 783 hektar alana sahip tarım arazisinin sulaması güneş enerjisinden karşılanması mümkün olacak.

Müdürlük Kuzova Pompaj Sulama sisteminin elektrik ihtiyacını karşılamak için toplamda 6 MW’lık güneş enerjisi kurulumu hedefliyor ve bu gücün 2 MW’lık bölümü olarak da bu yılın Ocak ayında aynı bölgede yıllık öngörülen elektrik üretimi 4,2 milyon kWh olan karasal bir güneş enerjisi santrali devreye alınmıştı.

Bu iki santralden sağlanan elektrik üretimi de suyun çekildiği alan ile verildiği alan arasında 175 metrelik kot farkı bulunan bölgedeki 66 köye ait 47 bin 830 dekarlık alanın sulanması için gerekli olan elektriğin yarısının güneşten sağlanmasını mümkün kılacak.

Bununla birlikte idare aynı rezervuar alanı üzerinde yıllık üretimi 5,44 milyon kWh olacak ikinci bir yüzer güneş enerjisi santrali projesini de hayata geçirmeyi planlıyor.

Türkiye’de ilk yüzer GES projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İstanbul Enerji ve bağlı kuruluşlardan İSKİ tarafından 2017 yılında devreye alınmıştı. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yılın Ekim ayında Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından Mamak ilçesindeki Bayındır Barajı üzerinde yüzer güneş enerjisi santrali kurulumu çalışmalarına başlandığını duyurmuştu.

Elazığ programı kapsamında Kuzova Yüzer GES AR–GE Projesi’ni yerinde inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı alanda yaptığı konuşmada şunları kaydetti;[2]

Türkiye’deki bütün içme suyu hariç, su rezervuarlarının, barajların, göletlerin elbette belli bir seviyede olması gerekir. Yüzde 10’unu bile kullandığımızda Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının 4’te 1’ini karşılama potansiyeline sahip. Elbette bu konu teorik bir konu.

Özellikle Kuzova pompaj sulaması için ilave bir 3 megavatlık kurulumla birlikte enerji ihtiyacının tamamını sağlayacağız. Bundan sonraki dönem için özellikle iklim değişikliğinin etkisi yine bu sistemin suyun buharlaşmasıyla alakalı sağlayacağı ciddi katkıyı da düşünerek bu projemizi geliştirmeye devam edeceğiz. Özellikle belli bir aşamadan sonra yaptığımız sulama sistemlerinin tamamını kapalı sulama sistemi yapıyoruz, eğer mümkünse cazibe sulamayla birlikte. Elbette tarım için çok önemli olan suyun verimliliğe olan katkısını sağlayarak üretimimizi artırmaya çalışıyoruz. Ancak bu alanlarda olduğu gibi kot farkı sebebiyle eğer bir elektrik enerjisi ihtiyacı olmuş ise bu uygulamalarla birlikte inşallah bundan sonraki dönemde de sulama projelerine ağırlık vereceğiz. Bu önemli projenin pilot uygulamasının yapıldığı Elazığ’a, bütün ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

 


[1] Yüzer Ges’lerle Hem Temiz Enerji Hem Su Tasarrufu

[2] Bakan Yumaklı: Su rezervuarı üzerinde yaptığımız güneş enerjisi sistemi temiz bir enerji