Kaş Çevre Planı için durdurma kararı
Kaş Çevre Düzeni Planı için yürütmeyi durdurma kararı verildi
Antalya 4. İdare Mahkemesi, Antalya’nın Kaş İlçesi için hazırlanan Çevre Düzeni Planı için oy birliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile 31 yurttaş, Kaş Belediyesi tarafından 2013 yılında hazırlanan planın iptali istemi ile aynı yıl yargı yoluna başvurmuştu.
Mahkeme heyeti tarafından verilen kararın gerekçesinde planın kapsadığı bölgenin önemli bölümünün doğal sit alanı, orman ya da Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olduğuna ve planda bu alanlara yönelik koruma ilkelerine uygun kararlar üretilmediğine vurgu yapıldı.
Gerekçede planın 40 bin kişilik nüfus kitlesinin yerleşimine olanak tanıdığına dikkat çekilerek, bu durumun korunan alanların tahrip olmasına neden olarak Kaş için telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği belirtildi.
WWF-Türkiye: ”Kaş’ın geleceğini birlikte çizme vakti”
Davanın müdahili olan ve planın iptali için imza kampanyası düzenleyerek 17 bine yakın kişinin desteğini alan Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye birimi de (WWF-Türkiye) bu gelişme dolayısı ile bir açıklama yayınladı.
Açıklamada WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem’in şu değerlendirmesi yer aldı;
“Kaş-Kekova bölgesinin rotasını doğayla dost, sürdürülebilir turizme çevirmesi için önümüze eşsiz bir fırsat çıktı. 10 yılı aşkın bir süredir bölgede yürüttüğümüz çalışmalar, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin tüm Türkiye ve Akdeniz için örnek bir turizm alanı olabileceğini, doğayla dost, yöre halkını ekonomik açıdan güçlendiren bir turizm modelinin burada uygulanabileceğini gösteriyor. İlgili kurumlarla yaptığımız çalışmalarla süreci oldukça ileriye taşımıştık. Kaş’ın rotasını yanlış bir yöne çevirecek imar planının aradan çıkmasıyla bir engel daha ortadan kalktı. Şimdi, kamudan özel sektöre, tatilcilerden, orada yaşayanlara kadar herkesle bir araya gelip, Kaş’ın geleceğini birlikte çizme vakti. Zaman kaybetmeden birlikte harekete geçersek gelecek nesillere gururla anlatabileceğimiz bir başarı öyküsü yazabiliriz”
Kaş-Kekova projesini yürüten WWF-Türkiye ekibinden, Doğa Koruma Sorumlusu Yaprak Arda ise kararın sadece geçimini sürdürülebilir turizmden gelir sağlayanlar için değil, bölgede yaşayan, tehdit altındaki orfoz, deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve Likya orkidesi gibi türler için de sevindirici olduğuna dikkat çekti ve şunları paylaştı;
“Sosyal medyada yürütülen kampanyamıza destek veren, imza kampanyasına katılan, Kaş’ta bilirkişi heyetini karşılayan ve süreci çok yakından takip eden herkese, özellikle Kaş Koruma Platformu ve Kaş Turizm Derneği’ne çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Antalya Belediyesi: ‘’Planı biz hazırlamadık, süreç deva ediyor’’
Karar sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından da bir açıklama yayınlandı.
Açıklamada planın Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, Kaş Belediyesi tarafından hazırlandığı ve 1/25.000 ölçekli bu Çevre Düzen Planı ile ilgili sürecin Kaş Belediyesi’nin 03/04/2013 tarih 36 sayılı Kararı ile başlatıldığı ifade edildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesinin ise planı yetki alanı dışında olması dolayısı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’na gönderilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ilettiği bilgisi verildi.
Aynı açıklamada planda nüfusun fazla gösterilme nedeni olarak ise ilgili çalışmanın yaz nüfus oranına göre hazırlanmasından kaynaklandığı ve bu rakamın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce onaylanan üst ölçekli 1/100.000 Çevre Düzeni Planı öngörüsünün de altında olduğu kaydedildi.
Antalya Belediyesi’nin açıklamasında plan ile ilgili sürecin sonlanmadığı ve devam ettiği de kaydedildi.