Karbon Siciline İlk Kayıt Akenerji’den
Akenerji’ye ait Ayyıldız RES Türkiye Karbon Siciline ilk kayıt olan proje oldu.
Akenerji’nin Bandırma’da kurulu 15 MW kurulu güce sahip Ayyıldız Rüzgar Elektrik Santrali ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’de gönüllü karbon piyasalarına yönelik geliştirilen ve yürütülen projeleri kayıt altına almak için başlattığı karbon sicili uygulamasına kayıt olan ilk kurum olduğu açıklandı.
Açıklamada Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 7 Ağustos 2010 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sera Gazı Emisyon Azaltımı Sağlayan Projelere İlişkin Sicil İşlemleri Tebliği” ile Gönüllü Karbon Piyasalarına yönelik geliştirilen ve yürütülen projelerin kayıt altına alınması hedeflendiği belirtilirken, Akenerji’ye ait BEylül 2009’da devreye alınan ve yılda 52 milyon kWh elektrik üretim kapasitesine sahip olan Bandırma’daki Ayyıldız RES’in ile Akenerji’nin bu proje siciline kaydı gerçekleşen ilk şirket olduğunun altı çizildi.
Çevre Bakanlığı’nın söz konusu tebliği uyarınca hayata geçirilen kayıt sistemi ile Türkiye’de geliştirilen ve geçerli kılınan emisyon azaltım projelerinin tek bir kayıt altında tutularak, hem uluslararası piyasalarda daha yüksek bir değer bulması hem de ülkemizde gönüllü olarak yapılan bu indirimlerin resmi bir rakama dönüştürülerek iklim değişikliği müzakerelerinde en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, iklim değişikliğine bağlı sorunların çevre ve sürdürülebilirlik yatırımlarını gündeme getirdiği günümüzde Çevre Bakanlığı’nın bu konudaki girişimlerini önemli bulduklarını belirtirken, sözlerine şu şekilde devam etti;
“Çocuklarımıza ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için faaliyetlerimizde topluma ve çevreye karşı duyduğumuz sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda tüm yenilenebilir kaynaklı enerji santrallerimiz için karbon sertifikalandırma sürecini yürütüyoruz. Devam eden yenilenebilir enerji santrallerimizin de devreye girmesiyle her yıl yaklaşık 1 milyon ton karbondioksit salımını engelleme sözümüzü yerine getireceğiz. Çevre Bakanlığı’nın söz konusu tebliği, Türkiye’nin küresel karbon piyasalarına entegrasyonu konusundaki kararlılığının önemli bir adımıdır. Akenerji olarak, ülkemiz adına çok önemli bir gelişme olduğuna inandığımız ulusal karbon siciline kayıt yaptıran ilk şirket olmaktan mutluyuz ve bu piyasanın gelişimi için her türlü desteği vermeye hazırız”
Akenerji’nin Karbon Salım Ticaretinde Liderlik Hedefliyor
Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla dikkat çeken ve emisyon ticaretinde Türkiye liderliğini hedefleyen Akenerji, Global Tan Energy ile imzaladığı sözleşme kapsamında, tüm yenilenebilir enerji yatırımları için karbon sertifikalandırma ve satış sürecini yürütüyor. Bu projeler için Gönüllü Karbon Piyasası’nda (Voluntary Emission Reduction – VER) sertifika başvurularını yapan Akenerji, 2010 yılında karbon sertifikalandırma çalışmalarında büyük aşama kaydetti.
İlk olarak Eylül 2009 tarihinde devreye alınan Ayyıldız Rüzgar Santrali Gold Standart’a göre tescil edilirken, bugüne kadar Uluabat, Burç, Akocak, Feke I ve Feke II santrallerinin sertifikasyon süreci tamamlandı. Uluabat Hidroelektrik Santrali, Türkiye’nin bugün itibariyle Gönüllü Karbon Standardına (VCS) göre tescil edilmiş barajlı en büyük hidroelektrik santralidir.
Söz konusu anlaşma kapsamında, her yıl 1 milyon tonu aşan CO2 salımını engelleme taahhüdü veren Akenerji, bir başka deyişle doğaya 82.600 hektar alanda yaklaşık 42,2 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunacaktır.
2010 yıl sonu itibariyle toplam kurulu gücü 658.2 MW olan Akenerji’nin yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücü ise 301 MW düzeyinde.