Karbon nötr hedefi için Uzun Dönem Yol Haritası açıklandı
Çalışmada fosil yakıtlardan çıkışa dair herhangi bir ifade yer almadı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında aldığı önlemleri ve hedeflerini içeren Uzun Dönem Yol Haritası’nı açıkladı.[1]
Çalışmada çeşitli göstergeler kapsamında Türkiye’nin iklim değişikliği alanındaki mevcut durumu ile birlikte Enerji, Sanayi, Ulaştırma, Tarım ve Orman ile Turizm Bakanlıkları gibi kamu otoriteleri tarafından halihazırda yürütülen çeşitli programlar da iklim değişikliği ile mücadelede atılacak adımlar arasında yer aldı.
Bununla birlikte çalışmada Türkiye’nin fosil yakıt kullanımını sonlandırma veya azaltımı ile ilgili doğrudan bir ifade yer almazken, yalnızca elektrik enerjisi sistemlerinin iklim değişikliğine uyuma entegre edileceği, bazı fosil yakıtlı tesislerin altyapısının da gözden geçirileceği hedeflerinin belirlendiği belirtildi.
İklim Kanunu bu yıl, Yeşil Taksonomi Yönetmeliği gelecek yıl yayımlanacak
Bakan Murat Kurum konuşmasında halihazırda taslak aşamasında olan ve henüz kamuoyuna açıklanmamış olan iklim kanunu çalışmasının bu yıl içerisinde TBMM Başkanlığına sunularak kanunlaşmasını, hazırlıkları süren Yeşil Taksonomi yönetmeliğinin de gelecek yıl yayınlanmasını hedeflediklerini kaydetti.
Kurum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen Türkiye’nin COP31 adaylığı için ise Türkiye’nin temel dört ana taahhüde dayalı bir vizyonu olduğunu belirtirken, bunları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında iklim eylemini güçlendiren bir köprü olmak, tüm ülkeler için iklim adaletine uygun bir teknoloji akışını ve finansman paylaşımını desteklemek, iklim dirençli ve uyumlu kent modellerini geliştirmek ve Akdeniz, Afrika, Pasifik başta olmak üzere tüm dünyadaki kırılgan bölgelerin direncini artırmaya odaklanmak olduğunu kaydetti.
Murat Kurum Türkiye’nin başkanlığı döneminde adil, sürdürülebilir, kapsayıcı ve şeffaf bir yaklaşımla hareket edeceğini de sözlerine ekledi.
[1] Türkiye Uzun Dönemli İklim Stratejisi