Karadeniz’deki HES Yatırımları Sınırları Aşıyor

Türkiye Gürcistan’ın hidroelektrik potansiyelinden yararlanmak için bu ülke ile olan elektrik iletim hatlarını geliştiriyor.

26 Ocak 2012

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te iki ülke enerji meselelerinin ele alındığı “Türkiye-Gürcistan Enerji Yatırım Arenası” konulu bir toplantı yapıldı.

Toplantıda aynı zamanda Gürcistan Başbakanı Nikoloz Gılauri’nin de hazır bulunduğu bir tören ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Gürcistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alexandre Khetaguri tarafından, Gürcistan ile Türkiye arasında 400 kilovatlık Borçka – Ahıska elektrik iletim hattının inşaatını öngören Elektrik İletim Anlaşması imzalandı.

İmza töreninin ardından söz alan Gürcistan Başbakanı Nikoloz Gilauri son 2 yıl içinde Gürcistan’da, yeni hidroelektrik santrallerinin inşasına ilişkin olarak büyük çoğunluğu Türk şirketleri ile olmak üzere 40’dan fazla anlaşma imzalandığını belirtti.

Gilauri sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Halihazırda imzalanan anlaşmalarının miktarına bakacak olursak, sadece Türk tarafının 1 milyar dolarlık yatırımı var. Bu hiç de küçümsenecek bir rakam değil. Bu, gelecekte inşa edilecek hidroelektrik santralleri ile birlikte, on binlerce yeni istihdamın oluşturulması manasına geliyor. Şu an 500 kilovatlık yeni bir enerji nakil hattı inşa ediyoruz. Bu hat, Gürcistan ve Türkiye’yi birbirine bağlayacak. Şu ana kadar, söz konusu hattın ticari kullanımına ilişkin müzakerelerimiz sürüyordu. Bugün bu müzakereleri tamamlayarak, anlaşmaları imzaladık. Yatırımcılar için çok önemli bir anlaşma. Bu anlaşmanın imzalanmasının ardından Gürcistan’da yeni yatırımlar göreceğimize inanıyorum. Gürcistan için yeni yatırım demek, yeni işyerleri, yeni istihdam demek. İlk hesaplamalarımıza göre, gelecekteki HES inşaatları ile birlikte toplamda 13 bin kişilik bir istihdam oluşturulacak. Bu Gürcistan’ın gelişimi ve işsizlikle mücadele açısından çok önemli”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise konuşmasında Gürcistan ile Türkiye arasında bugün 220 kilovatlık Batum-Hopa enerji nakil hattının mevcut olduğunu söylerken, Borçka-Ahıska hattının da adım adım kapasitesinin yükseltileceğini ve bu yılın sonunda işletmeye alınmış olacağını ifade etti. Taner Yıldız Batum-Muratlı 154 kilovatlık iletim hattının ise 2015 yılında bitmiş olacağını sözlerine ekledi.

Gürcistan’ın hidroelektrik enerjisinde 22.500 MW’lık kurulu güç potansiyeli olduğu hesaplanırken bu potansiyelin 5.600 MW’lık kısmı değerlendirilebilmiş durumda.