Karadeniz Altına 5 Bin Megavatlık Santral Mümkün

Siemens Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis’e göre Karadeniz’de deniz altı enerji potansiyeli değerlendirilmeli.

24 Ocak 2011

Siemens Türkiye’nin 2010 yılı faaliyetleri ile 2011 yılı hedefleri hakkında açıklamalarda bulunan şirketin Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis 2010 yılında Siemens’in iş girişinin yüzde 19 oranında artarak 1.1 milyar avroya ulaştığını bildirirken, grubun sağlık, aydınlatma ve ev aletleri gibi diğer birimleri ile birlikte konsolide iş girişinin ise yüzde 18’lik artış ile 2.6 milyar avroya yükseldiğini söyledi.

2010’un Siemens Türkiye için en karlı yıllardan biri olduğunu ve Siemens Türkiye’nin bu sayede toplam 81 milyar avro olan Siemens’in iş hacminde 18. sıraya yükseldiği de Gelis’in verdiği bilgiler arasındaydı.

Hüseyin Gelis açıklamasında yakın zamanda kanunlaşan yenilenebilir enerji ile ilgili yasal düzenlemede geçen rüzgar enerjisinde yerli üretim şartı hakkında hiç bir şirketin sadece Türkiye pazarı için Türkiye’de türbin üretimi yapmayacağını söylerken Siemens’in ise çevre ülkelerindeki fırsatları gözden geçirerek Türkiye’de üretim yapmayı planlayabileceğini ifade etti.

Türkiye pazarında 2010 yılında 60 MW’lık rüzgar türbini satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Gelis bu rakamın 2011 yılında 150 MW olmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Karadeniz’de Büyük Potansiyel Var

Dünyanın en büyük 6’ncı deniz nehri’nin  Karadeniz’de olduğunu söyleyen Hüseyin Gelis bu potansiyelin denizaltı türbinler ile değerlendirebileceğini şu sözler ile ifade etti; “Sırf Karadeniz’de 5 bin megavatlık bir yatırım mümkün, Gelibolu’yu söylemiyorum bile. İstanbul için de güzel bir proje olur. Deniz türbinleri rüzgar türbinlerine alternatif olabilir ama Türkiye’de enerjiden söz ediyorsak, portföyü çok geniş tutmalıyız. Kömürden vazgeçemeyeceğimiz gibi nükleer de olmalı, deniz türbinleri de. Biz bu konunun üzerinde çalışıyoruz.”

Siemens tarafından geçen yılın Şubat ayında yapılan açıklamada şirketin İngiltere merkezli, denizaltı enerji üretimi teknolojisi geliştiren Marine Current Turbines adlı şirket ile ortaklık kurduğu duyurulmuştu.

Elektrikli Araçlar Konusunda Görüşmeler Sürüyor

Elektrikli araçlar konusunda ise Siemens Türkiye olarak gerek İstanbul Belediyesi gerek ise başka şirketlerle görüşmelerinin sürdüğünü söyleyen Hüseyin Gelis bu alanda hem motor üretimi hemde şarj üretimi gerçekleştirebileceklerini, Siemens’in Almanya’da hali hazırda bu alanda çalışmalar yürütmekte olduğunu söyledi.

Gelis sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İstanbul’daki taksileri belirli bir zaman içerisinde elektronik araçlara dönüştürmek gibi toplu taşımada dönüşüm gerçekleştirme hedefinin, bu işbirliğinin kilit noktalarından birisi olacağına inanıyoruz. İstanbul’da 15 bin taksi varsa 2012’ye kadar yarısının elektrikli olması hedeflenmeli. Tabi bunun bir de finans konusu var, taksiciler kredilendirilmesi gibi. Konu tüm taraflarla ele alınmalı.”