“Kapasite tahsisinde öncelik sanayicilerde olmalı”
GENSED Başkanı Özdemir, sanayicilere yenilenebilir enerji yatırımları için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Tolga Murat Özdemir, Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği’nin yakın zamanda başlatacağı Sınırda Karbon Vergisi uygulamasına karşı sanayi kuruluşlarına kapasite tahsisinde pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savundu.
Tolga Murat Özdemir GENSED tarafından yapılan yazılı açıklamasında Avrupa Birliği’nin 1 Ekim 2023 itibarıyla Sınırda Karbon Vergisi uygulamasınının geçiş dönemini başlattığını hatırlatırken, 1 Ocak 2025’te başlayacak uygulama ile ilk olarak çimento, demir-çelik, alüminyum ve elektrik ihracatı için vergilendirme işleminin başlayacağının altını çizdi.
Türkiye’nin yıllık ortalama 220 milyar ABD Doları düzeyinde olan ihracatının da 120 milyar ABD Dolar ile en büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiğine dikkat çeken Özdemir, elektrik tüketimini yenilenebilir enerji yerine fosil yakıtlı kaynaklardan sağlayan sanayicilerin, dolayısı ile de ülke ekonomisinin ek bir vergi yükü ile karşılaşacağının altını çizdi.
Bununla ilgili başarılı bir mevzuatımız var. Türkiye’nin herhangi bir yerinde rüzgâr veya güneşten enerji üretip, Türkiye’nin herhangi bir yerinde tüketiminize mahsup edebiliyorsunuz. Koşulsuz mahsuplaşma dediğimiz bu başarılı uygulama ile birlikte 5-6 adeti bulan tüketim tesisinizi konsolide edebiliyorsunuz.
Ancak kapasite sorunumuz var. TEİAŞ da bağlantı noktası farklı olan yerlerde kapasiteleri doldurduğunu ifade ediyor. Sanayicilere ve diğer projelere verilen kapasiteler sonucunda mevcut durumda kapasite kalmadığını bildiriliyor. Önümüzde bir de depolamalı GES ve RES projeleri var. Biz bu noktada hükümetimizin önceliği sanayicilere vermesi gerektiğini düşünüyoruz.
Tekrar vurgulamak isterim ki ölçümlerin başlaması ile birlikte sanayicimiz bir yıl gibi kısa bir sürede karbon vergisi ile karşı karşıya kalacak. Depolamalı GES ve RES projelerinde imar ve ruhsat süreçlerinden dolayı bir buçuk yıldan önce geliştirilemiyor. Bu konu ile ilgili pozitif ayrımcılık bekliyoruz.