Kalyon Grup güneş paneli fabrikası yatırımı için 100 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Anlaşma Çin’in ve dünyanın en büyük şirketleri arasındaki CETC ile imzalandı

28 Ekim 2019

Kalyon Enerji, yatırım sürecini devam ettirmekte olduğu entegre güneş paneli fabrikasının ekipman tedariği ve kurulumu için Çin Elektronik Teknoloji Grup Şirketi (CETC) ile anlaşma imzaladı.

24 Ekim 2019 tarihinde Çin’de imzalanan anlaşma törenine başta Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu olmak üzere her iki şirketin yetkilileri ile birlikte Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen de katıldı.

CETC tarafından yapılan açıklamaya göre 100 milyon doların üzerinde tutara sahip anlaşmanın şartlarına göre şirket kurulacak fabrika için ekipman tedariği, mühendislik hizmetleri ve personel eğitimi gibi alanlarda sorumlu olacak.

Çinli şirketin açıklamasında imzalanan anlaşmanın şirketin deniz aşırı bir ülkedeki fotovoltaik sanayi yatırımı için imzaladığı ilk EPC anlaşması olduğu bilgisi verilirken, yatırımın aynı zamanda Çin’in ”Tek Kuşak, Tek Yol” projesi için de önemine vurgu yapıldı.

Üretim 2020’nin ikinci çeyreğinde başlayacak

Halihazırda yatırım süreci Ankara’da sürmekte olan fabrikanın inşaat çalışmaları tamamlanmış durumda ve fabrikanın 2020’nin ikinci çeyreği başında üretime başlaması öngörülüyor.

Yıllık 500 MW’lık mono perc güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak fabrika devreye girdiği zaman, bir güneş enerjisi panelinin ingot, wafer, hücre ve modül gibi bileşenlerini tek bir çatı altında üretebilme özelliğine sahip Türkiye’deki ilk fabrika olma ünvanını kazanabilecek.

Bununla birlikte fabrika aynı zamanda bu özelliğe sahip dünyadaki sayılı fotovoltaik sanayi tesislerinden de biri olabilecek.

Yatırım YEKA GES-1 şartları arasında yer alıyordu

Kalyon Enerji, 20 Mart 2017 tarihinde yapılan YEKA GES-1 yarışmasını Güney Koreli Hanwha Q CELLS ile oluşturduğu konsorsiyum ile kazanmıştı. Bununla birlikte Hanwha Q CELLS bu yılın Mart ayında konsorsiyumdan çekilmişti.

Konya, Karapınar bölgesinde güneş enerjisine dayalı 1.000 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenen yarışmanın şartları arasında Türkiye’de en az yıllık 500 MW’lık üretim kapasitesine sahip entegre bir güneş paneli üretim fabrikası kurulması da vardı.

CETC dünyanın en büyük 500 şirketi arasında

Çin yönetimi tarafından 2002 yılında askeri ve sivil kullanım için büyük ölçekli elektronik bilgi sistemleri geliştirilmesi ve üretilmesi için kurulmış olan şirket halihazırda elektronik sanayinin birçok farklı alanında faaliyet gösteriyor ve 160 bin çalışanı bulunuyor.

Şirket dünyanın en değerli şirketlerinin sıralandığı Forbes 500 listesinde, 33,3 milyar doların üzerinde yıllık gelir ile 51,67 milyar dolarlık değer ile 370’inci sırada yer alıyor.

Şirketin güneş enerjisi bölümü olan CETC Solar Energy ise dünyanın enerji ekipmanları üretim konusunda sayılı şirketleri arasında yer alıyor.