”Kalıcı yaz saati enerji israfına neden oluyor”
EMO’ya göre Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saati uygulamasına geçilmeli
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) kış saati uygulamasının elektrik tüketimini yükselttiğini iddia etti.
EMO tarafından yapılan yazılı açıklamada bu yılın Kasım ayı elektrik tüketiminin bir yıl önceye göre yüzde 6,53 oranında arttığı ayrıca yıllık artış oranının son beş yılın en yüksek düzeyinde gerçekleştiği tespiti paylaşıldı.
Açıklamada bu durumun mevsim normallerinden seyreden hava koşulları, ekonomideki yavaşlama, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen gerçekleştiğinin altı çizildi.
EMO’ya göre artıştaki esas neden ise elektrik tüketiminde en yüksek pay sahibi olan büyükşehirlerdeki hane halkının işe gitmek için gün doğmadan uyanmak zorunda kalması.
Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yarattığı savunulan açıklamada bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiği savunuldu.
EMO’ya göre Türkiye’de GMT+3 olan yaz saatini kalıcı hale getirme uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmesi gerekiyor.
Açıklamada Türkiye’de enerjinin verimli kullanımı için en uygun saat diliminin kış için GMT +2:30, yaz için ise GMT +3:30 olduğu da savunuluyor.