Japonya Dünya Yörüngesinde Enerji Üretimi ve İletimi Projesine Başladı

Proje dünya yörüngesinde güneş panelleri ile enerji üretmeyi ve yeryüzüne transferini hedefliyor

23 Ekim 2009

Japon Mitsubishi Electric Corp. ve IHI Corp. şirketlerinin Japon devleti tarafından desteklenen ve dünya yörüngesine konumlandırılmış güneş panellerinden elde edilecek enerjinin mikrodalga ışınlarla dünyaya iletilmesine olanak sağlayacak projeye dahil oldukları açıklandı.

Japon Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinden yer alan açıklamaya göre 16 firmanın dahil olduğu ve 21 milyar dolar (2 trilyon yen) bütçeye sahip olan proje ile 4 yıl içerisinde elektrik enerjisini herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan mikrodalga ışınlar ile iletilmesine olanak sağlayacak teknolojinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü Kenduke Kanekiyo konuyla ilgili Bloomberg.com’a yaptığı açıklamada; ” Bu konu kulağa bilimkurgu gibi geliyor olabilir fakat uzayda güneş enerjisi üretimi fosil yakıtların kaybolacağı gelecek yüzyılda belirleyici bir alternatif enerji kaynağı olabilir.” diye konuştu.

Proje 1 gigavatlık kurulu güce ve 4 kilometrekare alana sahip bir güneş enerjisi santralini 30 yıl içerisinde yörüngeye yerleştirme ve bu sayede 294.000 japon evinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerjinin bu kaynaktan sağlanması hedefini içeriyor.

Projeye öncülük eden Japon Ticaret Bakanlığı ve Japon Uzay Araştırmaları Ajansı 2015 yılında yörüngeye güneş panelleri içeren küçük bir uydu yerleştirerek burada elde edilecek elektriğin dış uzaydan dünya yüzeyine gönderilmesi ile ilgili test çalışmalarına başlanacağı belirtildi.

Dünya yörüngesine konumlandırılacak panellerle enerji üretimi düşüncesi ilk defa Amerikalı bilim adamı Peter Glaser tarafından 1968 yılında ortaya atıldı. Bu konuda NASA ve ABD Enerji Bakanlığı 1970’lerde bazı çalışmalar yürütse de teknolojik olarak projenin uygulanabilir olduğu fakat yörüngede bir güneş enerjisi santrali kurmanın maliyetlerinin 1 trilyon dolardan fazla tutacağı düşüncesi ile proje üzerine çalışmalar duruduruldu. 1990’ların ortalarında aynı projeyi geliştirmek için NASA’da tekrar çalışmalar başlasa da 2002’de proje tekrar rafa kaldırılmış.

Fakat CNN’in bildirdiğine göre ABD Savunma Bakanlığı Ulusal Güvenlik Uzay Ofisi hazırladığı bir raporda konuya ABD Hükümeti’nin dikkatini çekmek için bir rapor hazırlayarak ABD hükümetine sundu. İlgili raporda dünya yörüngesine birer kilometrelik aralıklarla dizilecek uydularla bir yılda elde edilebilecek enerjinin dünyanın bugün bilinen tüm petrol kaynaklarından daha fazla enerji sağlama potansiyeline sahip olduğu açıklaması yapıldı. Çalışmanın sonuç bölümünde ayrıca uydulardan elde edilecek enerjinin yüzeye transfer edilebilmesi teknolojisi ile ABD ordusunun küresel askeri operasyonlarında, felaket bölgeleri ve gelişmekte olan ülkelere enerji sağlamaya imkan vereceği belirtildi. Bunun yanında Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve Hindistan’ında bu konuya ilgi duyduğuna raporda yer verilmiş.

Her iki kaynağa da konuşan Amerika’lı ve Japon uzmanlar ise bu projenin önünde finansal ve mühendislik alanlarında ciddi engeller bulunduğunu fakat uzun vadede gerçekleştirilebilir ve gerçekleşme olasılığı yüksek bir proje olduğu değerlendirmesinde bulundu.