İstanbul Havalimanı LEED Gold sertifikası aldı

İstanbul Havalimanı terminal binası LEED sistemindeki en büyük ikinci bina oldu

29 Mayıs 2020

İstanbul Havalimanı terminal binası Amerika Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED sertifikasını değerlendirmede 62 puan alarak Gold düzeyde almaya hak kazandı.[1]

USGB verilerine göre 1.294.082 metrekare alana sahip olan proje halihazırda LEED sertifika sistemindeki en büyük ikinci bina, GOLD sertifika alanlar içinde de en büyük bina olma ünvanlarına da sahip oldu.

Bununla birlikte İstanbul Havaalanı İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndan sonra Türkiye’de LEED sertifikası alan ikinci havaalanı oldu.

Singapur’daki Asia Squre Tower şimdiye kadar LEED sertifikası almış olan en büyük bina konumunda. 1.330.684 metrekare alana sahip proje 2012 yılında LEED Platinum sertifikası almıştı.

İGA Istanbul tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada yapılan bazı çalışmalar şu şekilde sıralandı;

  • Binada az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanıldı. Rezervuarlarda da gri su kullanıldı. Bu şekilde %50’nin üzerinde tasarruf hedefleniyor.

  • Peyzaj alanlarında az su tüketen yerel bitkiler seçildi. Bitki sulamasında ise arıtılmış atık suyun kullanılıyor.

  • Bina için enerji verimliliğine sahip mekanik ekipmanların seçildi. Verimli aydınlatma armatürleri kullanıldı ve enerji verimliliği sağlayan cephe tasarımı yapıldı. Böylelikle uluslararası standart kabul edilen ASHRAE’de tanımlanan baz binaya kıyasla %22’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlandı.

  • Binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma yükleri ayrı ayrı ölçülüyor enerji tüketimleri izleniyor.

  • Havalimanı inşaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir kısmı geri dönüşüme ve geri kullanıma gönderilerek atık sahasına giden miktarlar %93 oranında azaltılıyor. Bu kapsamda, inşaat sürecinde çıkan tüm evsel atıkların ve geri dönüştürülebilir atıkların düzenli olarak takip edilmesi sağlanırken, Geri Dönüştürülmüş İçerikli Malzeme ve Yerel Malzeme kullanımına özen gösteriliyor.

  • İstanbul Havalimanı’nın tam kapasite faaliyete geçmesiyle birlikte, işletme sırasında da geri dönüştürülebilir atıklar tüm bloklarda ayrı ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

  • İç mekan hava kalitesi ve yolcu konforu mekanik havalandırma sistemi ASHRAE standardında belirlenen taze hava değerlerinin %30 üzerinde olacak şekilde tasarladı, tüm mahallerde ASHRAE standardına uygun iç mekan sıcaklık değerleri belirleniyor.

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Amerikan Yeşil Bina Konseyi Başkanı Mahesh Ramanujam şunları söyledi;

“Havalimanları artık sadece ulaşımın merkezleri değiller; aynı zamanda insanların bağlantı kurdukları ve ilham aldıkları, bulundukları şehirlerin yansıması olan yerlerdir. Türkiye’ye giriş noktası olarak İstanbul Havalimanı terminali, her yıl kapılarından geçen milyonlarca yolcunun ilk izlenimi de yansıtacak. Dünyadaki en büyük “LEED Altın” sertifikalı bina olarak İstanbul Havalimanı; bir projenin büyüklüğü veya benzersiz hususları ne olursa olsun, doğru şekilde tasarlandığında sağlıklı, sürdürülebilir ve yüksek performanslı bir yer olabileceğini kanıtlıyor.”

Açıklamada İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu’nun

“Dünyanın Covid-19 salgını ile mücadele ettiği bu süreçte aldığımız bu güzel haber hepimizi sevindirdi. İstanbul Havalimanı’nda tasarım sürecinden inşaat aşamasına, inşaat sürecinden de operasyon sürecine kadar tüm adımlarımızı sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda atmaya özen gösterdik. Bu uygulama modeliyle, LEED Gold sertifikası almaya hak kazanarak, aynı zamanda dünyanın en büyük “LEED Altın” sertifikalı binası olduk. İGA olarak, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hareket etmeyi kurum kültürümüzün en değerli parçası olarak görüyoruz. Bu düşünceden yola çıkarak “Sıfır Atık” yaklaşımını kritik başarı faktörü olarak belirledik ve İstanbul Havalimanı’nda yürütülen tüm çalışmaları sürdürülebilirlik temelinde ele aldık. Bu yaklaşımımız sayesinde LEED Gold sertifikası almaya hak kazandık ve bir ilke daha imza attık. İGA olarak bu ödülle, Türk havacılık sektörüne yeni bir başarı daha kazandırdık. Her zaman söylediğimiz gibi; İstanbul Havalimanı her zaman ilklerin ve enlerin havalimanı olmuş, böyle olmayı da sürdürecektir. Bizlerin, dünyanın, geleceğin, çevrenin kendine yetebilir bir devamlılık sağlaması için sürdürülebilirlik konusunu öncelikli hale getirmekten dolayı son derece gururluyuz. Bu gururun “LEED Altın” sertifikası ile taçlandırılması doğru yolda olduğumuzun en büyük kanıtıdır. Yaşadığımız dünyaya duyduğumuz saygı ve en önemlisi sürdürülebilirlik anlayışı ile gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz”

 


[1] İstanbul Airport – LEED Scorecard