İstanbul Büyükşehir Belediyesi karbon kredisi satışı ile 3 milyon dolar gelir hedefliyor
Belediye 4 ay içinde 234 bin dolar gelir elde etti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki olan ve atık yönetimi alanında faaliyet gösteren İSTAÇ’ın son 4 ay içinde karbon kredisi satış işlemi ile 234 bin ABD Doları (1,6 milyon TL) gelir elde ettiği bildirildi.[1]
İBB tarafından yapılan açıklamaya göre İSTAÇ bu geliri elindeki karbon kredilerinden 320 bin adedini satarak elde etti. Bununla birlikte şirket elindeki mevcut 6 milyon karbon kredisini de satarak 3 milyon ABD Doları (20,5 milyon TL) gelir elde etmeyi hedefliyor. Elde edilen gelirin de çevre yatırımları için kullanılacağı da ifade edildi. Açıklamada elde edilen gelirin de İBB tarafından çevre yatırımları için kullanılacağı da ifade edildi.
İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı açıklamadaki değerlendirmesinde yapılan her bir ton azaltım için bir karbon kredisi kazanıldığı bilgisini verirken sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Biz, atık depolama alanlarında oluşan çöp gazının içindeki metanı yakarak karbondioksite çeviriyoruz. Böylelikle hem elektrik üreterek fosil yakıtlarla yapılacak üretimin önüne geçiyor, hem de metanı karbondioksite çevirerek 27 kat sera gazı azaltımı sağlıyoruz. Yıllık olarak gelen atık miktarına, yağış rejimine, hava sıcaklığına, çöpün sıkıştırılma oranına bağlı olarak ortalama 1,2 – 1,5 milyon ton azaltım gerçekleştiriyoruz. Ortalama olarak bir ağaç ömrü boyunca 0,4 ile 2 ton arasında karbondioksit tutar. Biz, yılda 1,5 milyon ton ile 1 milyon 250 bin ağacınkine eşdeğer bir azaltım yapıyoruz.
Aslında 2010 yılından bu yana karbon kredisi elde ediyoruz. Ancak pazarlama aşamasına Başkanımız Ekrem İmamoğlu döneminde geçtik.
Karbon kredisi satışının üç yararı var. Birincisi, kredi satın alan firma ve organizasyon çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. İkincisi, insanlarda başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunlarına karşı bir farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor. Son olarak da gelir elde edilen böyle bir piyasanın varlığı birçok firmayı, çevreye duyarlı üretime özendirerek, sera gazı emisyonu azaltımı sağlıyor.”
İSTAÇ’ın 2019 yılı Faaliyet Raporu’ndaki bilgilere göre[2] şirket 2001 yılında Hasdal tesisi ile başladığı çöp gazından elektrik üretimine 2008 yılında Odayeri ve 2009 yılında Kömürcüoda tesislerini devreye alarak devam etti. Şirketin 2019 yılı itibari ile sahip olduğu 51 adet gaz motoru yaklaşık 71 MW kurulu güçle çalışmakta.
Geçtiğimiz yıl şirketin Odayeri tesisi 327.430, Kömürcüoda tesisi ise 150.227 Megavat-saat (MWh) elektrik üretimi gerçekleştirdi.
Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında yapılan ihale ile Kemerburgaz Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi yatırımına başlamıştı.
2021 yılında devreye girmesi planlanan tesis İstanbul’un atıklarının %15’ine denk şekilde yılda 1 milyon ton atığın bertaraf edilirken, 624 bin MWh elektrik üretimi gerçekleştirilebilecek
Proje Japon Hithachi ile Makyol İnşaat konsorsiyumu tarafından inşa edilecek.
2013 yılında yapılan bir çalışma İstanbul’un Türkiye’nin toplam sera gazı salımlarında %11 oranında pay sahibi olduğunu ortaya koymuştu.[3]
[1] İBB 250 bin karbon kredisi daha sattı
[2] İSTAÇ – 2019 yılı Faaliyet Raporu
[3] İstanbul’un karbon ayak izi hesaplandı