İsrail 2030’da kömürden elektrik üretimini durduracak

Ülke Kömürü Geride Bırakma Birliği’ne katıldı

18 Aralık 2018

İsrail’in 2030 yılında kömürden elektrik üretimini tamamen durdurabileceği açıklandı.

Ülkenin Enerji Bakanı Yuval Steinitz tarafından yapılan açıklamada ülkenin Kanada ve İngiltere tarafından oluşturulan Kömürü Geride Bırakma Birliği’ne (Powering Past Coal Alliance -PPCA) katıldığı bildirildi.

Steinitz açıklamasında İsrail’in temiz ve yenilenebilir enerjilere geçişini ve hava kirliliğinin azaltmak için çalıştıklarını söyledi.

Hedef İsrail Enerji Bakanlığı’nın “İsrail’i Kirleten Enerjiden Kurtarma Planı” içinde yer alıyor.

Plan ile 2030 yılında ülkenin birincil enerji tüketiminde doğal gazın payının %50, başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjinin payının ise %17 seviyesine çıkması hedefleniyor.

Bu hedef kapsamında ülkede 2030 yılından itibaren benzin veya mazot ile çalışan otomobil ithalatı yasaklanacak ve yalnızca elektrikli motorlara sahip veya LPG ile çalışan araçlara izin verilecek.

“Güneş yerine doğal gaz planı acı bir şaka”

Bununla birlikte ülkedeki çevre koruma grupları ve çevre bakanlığı plana, en büyük payın yenilenebilir yerine doğal gaza verilmesi nedeni ile muhalefet ediyorlar.

Haaretz gazetesinin haberine göre Çevre Bakanlığı Genel Direktörü Israel Danziger planı “acı bir şaka” olarak nitelerken ’”Enerji ekonomisi doğal gaza değil, güneşe dayalı olmalı” diye konuştu.

Aynı haberde görüşüne yer verilen çevre örgütü Green Insight CEO’su Adam Cromer ise enerji bakanlığının doğal gazı mucize bir çözüm olarak sunduğunu, halbuki güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin kilovat-saat başına 43 gram karbondioksit emisyonuna neden olurken doğal gaza dayalı elektrik üretiminin ise 400 gramlık emisyona neden olduğuna dikkat çekti.