Işıklar 10. kez iklim için kapatıldı

WWF tarafından düzenlenen Dünya Saati etkinliğine bu yıl 7 binden fazla şehirde katılım sağlandı

28 Mart 2016

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından 2007 yılından beri gerçekleştirilen Dünya Saati etkinliği bu yıl 19 Mart Cumartesi akşamı gerçekleştirildi.

İklim değişikliğine yönelik toplumsal farkındalığın artırılmasının amaçlandığı etkinlikte kurum, kuruluş ve bireylerin ışıklarını bir saatliğine kapatarak bu amaca destek olmaları isteniyor.

İlk defa 2007 yılında Avustralya’nın başkenti Sidney’de başlatılan etkinliğin 10. yılında 178 ülke ve bölgedeki 7 binden fazla şehirdeki birçok bina ve anıtsal yapının ışıkları yerel saat ile 20:30 ile 21:30 arasında kapatıldı.

Türkiye’de ise bu yıl 38 ilde, 2 binden fazla kamu kurumu ve özel kuruluş ışıklarını kapatarak etkinliğe destek oldular.

WWF Türkiye’nin etkinlikteki bu yılki ana destekçileri Garanti Bankası ve Viko by Panasonic olurken aralarında Boğaziçi Köprüleri, Dolmabahçe Sarayı, Sultanahmet Cami, İzmir’deki Efes Antik Kenti ve Saat Kulesi, Nevşehir’deki Uçhisar Kalesi, Çanakkale’deki Truva Atı, Edirne’deki Selimiye Cami, Ankara’daki Opera ve Bale binası ile Alanya Kalesi gibi 27 farklı anıtsal yapının ışıkları iklim değişikliğine farkındalık oluşturmak için bir saat kapalı kaldılar.

WWF-Türkiye’nin etkinlik sonrasındaki açıklamasında değerlendirmesi yer alan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak Paris’te geçtiğimiz Aralık ayında varılan iklim anlaşmasını hatırlatırken, politikacıların milyonlarca insanın talebine kulak vererek bu anlaşmayı daha ileri götürmek gerektiğini söyledi.

Baştak şu değerlendirmede bulundu;  “Paris’te küresel yüzey sıcaklığındaki artışı 1,5 veya en fazla iki derecede sınırlamak için 195 ülke anlaşmıştı. Şimdi bu anlaşmanın taraflarca onaylanması gerek. Bu da dünyadaki seragazı emisyonlarının yüzde 55’inden sorumlu en az 55 ülkenin imzasıyla mümkün. Dünya saatine gösterilen yoğun ilgi, politikacılara bu işi geciktirmemeleri gerektiğini hatırlatıyor”.

Paris Anlaşması öncesinde ülkelerin açıkladıkları seragazı emisyonlarını azaltma hedeflerinin yeterli olmadığına da dikkat ve Türkiye’nin de yapması gerekenler olduğuna dikkat çeken Tolga Baştak şunları söyledi;

“Şimdi iki adım daha atmak gerekiyor. Anlaşmayı imzalamak ve verilen taahhütleri iyileştirmek. Diğer ülkeler gibi Türkiye de hem doğasını hem ekonomisini korumak için bu iki adımı atmalı. BM tarafından 22 Nisan’da imzaya açılacak metne imza atmak için bir yılımız var” dedi.