İran güneş yatırımlarına 4 GW kapasite tahsis edecek

Ülke ilk güneş enerjisi yarışmasını yapmaya hazırlanıyor

4 Mayıs 2022

İran Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği İdaresi (SATBA) ülkenin ilk güneş enerjisi yarışması için duyuru yayımladı.[1]

İdarenin duyurusuna göre 4 GW kapasite hakkı için düzenlenecek yarışmaya 13 Mayıs 2022 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

10 MW ve üzeri güce sahip projeler için yapılacak yarışmalara hem yerli hem de yabancı yatırımcılara açık olacak.

Sağlanacak kapasitenin 500 MW’lık bölümünün bu yaz, geriye kalan bölümünün de 2 yıl içinde devreye girmesi gerekecek.

Güneşe 7 GW, rüzgara 3 GW kapasite sağlanacak

SATBA tarafından 2021’nin Ekim ayında yayımlanan duyuru ile 10 GW’lık yenilenebilir enerji yatırımı için talep toplama çağrısı açılmıştı.

Çağrıda gelecek dört yıl içinde devreye alınması hedeflenen güç için 10 MW ve üzeri güce sahip güneş enerjisi, 50 MW ve üzeri güce sahip rüzgâr enerjisi ile güç sınırı olmaksızın diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projeler için başvuru yapılabileceği bildirilmişti.

Çağrı sonucunda İran yönetimine 153 firma tarafından toplam kurulu güçleri 95 GW düzeyinde olan proje için başvuru yapılmış, bu başvurulardan 80 GW’ına denk gelenleri için yatırımcılar ile mutabakat anlaşması imzalanmıştı.

İmza töreninde yapılan açıklamada ise 10 GW’lık kapasitenin 7 GW’lık bölümünün güneş, 3 GW’lık bölümünün de rüzgâr enerjisi yatırımlarına sağlanacağı bildirilmişti.

Bununla birlikte açıklamada ülkenin yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimini ihraç etmeyi hedeflemek ile birlikte kripto para madenciliği için kapasite tahsisinin de değerlendirdiği ifade edilmişti.

Çatılarda 2025 hedefi 550 bin kurulum

Bununla birlikte İran yönetimi 5 kW ve altı kurulu güce sahip çatı üstü güneş enerjisi kurulumlarının sayısını 2023 yılına kadar 100 bin, 2025 yılına kadar da 550 bin adede çıkarmayı hedefliyor.

Ülkede hali hazırda başta dar gelirli ailelerin ek gelir elde edebilmesi için tasarlanan program ile 6 bini aşkın kurulum yapılmış durumda. Ülke yönetimi bu kurulumlar için 10 yıl vadeli uygun koşullu kredi ve çeşitli teşvikler sağlıyor.

Güneş yenilenebilirde ilk sırada geliyor

İran’ın 2021 sonu itibarıyla 85 GW olan toplam kurulu gücü içinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yalnızca 904,07 MW düzeyindeydi. Bu gücün 455,28 MW’lık bölümünü güneş enerjisi, 310,2 MW’lık bölümünü rüzgâr enerjisi, 310,2 MW, 104,7 MW’lık bölümünü küçük ölçekli hidroelektrik santralleri ve 10,56 MW’lık bölümünü biyokütle santralleri oluşturuyordu.

 


[1] SATBA