İngiltere AB’nin çevre hedeflerini ‘sulandırmaya’ çalışıyor
İngiltere hükümetinin, Avrupa Birliği’nin çevreyle ilgili düzenlemelerini ‘sulandırmaya çalıştığı’ bildirildi.
EurActiv Türkiye
İngiliz Guardian gazetesinin ulaştığı belgelere göre İngiliz yetkililer, Avrupa Birliği’nin enerji verimliliğiyle ilgili kuralların kabul edilmesinin önüne geçmek ve pek çok alanda bu düzenlemelerin zorunlu değil, gönüllü olmasını sağlamak için girişimde bulundu. İngilizlerin aynı zamanda AB’nin, yenilenebilir enerji üretimi için yeni hedefler belirlemesinin önüne geçmeye çalıştığı bildirildi.
Gazete, Çevre Bakanı Ed Davey’nin, selefi Chris Huhne döneminde başlayan lobicilik faaliyetlerinin sürmesine yeşil ışık yaktığını yazdı.
AB’nin yenilenebilir enerji için toplam üretimdeki yüzde 20’lik hedefi 2020 yılında sona eriyor ve bunun yerine geçecek yeni bir düzenleme oluşturulmuş değil. Ancak yatırımcıların, güneş, rüzgar ve dalga gibi teknolojilere yönelmesi için belirsizliğin ortadan kalkması gerekiyor. Mevcut hedefler, yenilenebilir enerji üretimindeki büyük artışa önemli katkıda bulunuyor.
Yenilenebilir enerji üreticileri ve aktivistler, 2030 için de benzer bir hedef belirlenmemesi halinde yenilenebilir enerji için yakalanan ivmenin, fosil yakıtların gölgesinde kalacağını savunuyor.
Uluslararası Enerji Kurumu Başekonomisti Fatih Birol, Guardian’a yaptığı açıklamada ‘Eğer doğalgaza aşırı bağımlılık söz konusu olursa bu, yenilenebilirlere yatırımı tehlikeye sokar.’ dedi.
Avrupa Birliği Konseyi’nden sızan bir belgeye göre 2050 için hedef taslağı oluşturma sürecinde İngiltere, 2030’a kadar yüzde 30’luk yenilenebilir enerji hedefini, daha muğlak bir tabirle, ‘yenilenebilir enerjinin payında kayda değer artış’ ile değiştirme girişiminde bulundu. 23 Nisan 2012 tarihli bir diğer belgeye göre ise İngiltere, taslaktan ‘acil’ kelimesini çıkarmaya çalıştı.
Liberal Demokrat partili Davey, geçtiğimiz Şubat ayında göreve gelmesinden bu yana AB’nin yenilenebilir enerji için yeni bir hedef belirlemesine karşı çıkıyor. Bir diğer belgede ise, bir önceki Çevre Bakanı Chris Huhne’nin de AB’nin yenilenebilir enerji hedeflerini ‘sulandırmaya’ çalıştığı yer alıyordu.
Diğer taraftan İngiltere, Avrupa’nın karbon emisyonlarında kesinti hedefini, 2020 yılına kadar yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmak istiyordu. Ancak muhafazakar milletvekillerinin büyük kısmının daha sıkı hedeflere karşı çıkmasıyla bu tutum da ortadan kalktı. Belgelere göre İngiltere, yüzde 20 hedefinin de bağlayıcılığının bulunmamasını istiyor.
İngiltere Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan bir sözcü, ‘Eğer enerji üretiminde hangi teknolojinin payının ne kadar olacağı tek tek üye ülkelere bırakılırsa, uzun vadede karbon azaltım hedeflerinin, daha uygun maliyetlerle yakalanabileceğini düşünüyoruz. İngiltere, enerji verimliliği yönetmeliğinde bir anlaşmaya varılması için öncü rol oynamaktadır. Yönetmeliğin iddialı olmasını istiyoruz, ancak aynı zamanda hem burada, hem de AB’nin geri kalanında yürürlüğe sokulabilir olmalı.’ dedi.