İlk hibrit güneş enerjisi santrali devreye girdi

Aşağıkaleköy Barajı’nda kurulan santral tamamlandığında 80 MW gücünde olacak

19 Ocak 2021

Bingöl’ün Genç ilçesinde bulunan Aşağıkaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santraline bağlı olarak kurulan güneş enerjisi santrali devreye girdi.

30 Aralık 2020 günü yapılan kabul işlemi ile projenin 500 kW’lık ilk fazı devreye girdi.

Kalehan Enerji Grubu şirketlerinden Kalehan Genç Enerji A.Ş. yatırımı olan projenin Mart ayında 80 MW kurulu güce ulaşarak tam kapasitede elektrik üretimine geçmesi ve yıllık 130 Gigavat-saat (GWh) düzeyinde elektrik üretimi gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 1.100 dönüm alan üzerine kurulan tesis 200.000 adet güneş panelinden oluşacak ve Karapınar YEKA GES-1’ten sonraki Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak.

35,6 milyon ABD Doları yatırım ile hayata geçecek projede Talesun Bistar Marka 9BB TP6F72M model güneş panelleri ile FIMER‘in 5MVA gücünde PVS serisi merkezi inverterler kullanılacak. Projenin ana santrale adaptasyonu için gereken ekipmanların temini, kurulumu, test ve devreye alınması GES Genel Elektrik Sistemleri Yapım ve Mühendislik A.Ş. tarafından yapıldı.

Santralin bağlı bulunduğu Aşağıkaleköy HES ise 510,20 MWm / 500,00 MWe gücüne sahip ve yıllık ortalama elektrik üretimi öngörüsü 1.200 GWh. Santral aynı zamanda Türkiye’nin en büyük beşinci HES projesi olma özelliğine sahip.

Kalehan Genç Enerji Üretim A.Ş.’de Cengiz Enerji ve Özaltın İnşaat %50-50 oranında ortaklar.

Yönetmelik 1 Temmuz’da devreye girmişti

Resmî Gazete’nin 8 Mart 2020 tarihli sayısında yayınlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hibrit santral olarak adlandırılan birden fazla kaynağa dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulması mümkün hale gelmiş ve yönetmelik 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Yönetmeliğe göre kurulan bu santrallerde hiçbir koşulda yardımcı kaynak ana kaynağa dönüştürülemeyecek.

Bununla birlikte kurulan yardımcı kaynak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında alım garantisine sahip olacak olsa da bedel birleşik santraldeki kaynaklardan alım fiyatı en düşük olan kaynağa sağlanacak garanti bedeli ile sınırlı olacak.

Kovid-19 salgını nedeni ile yararlanabilmek için devreye girme şartının 30 Haziran 2021 tarihine ötelendiği mevcut YEKDEM düzenlemesi hidroelektrik santrallerde üretilen elektrik için kilovat-saat başına 7,3, güneş enerjisi santrallerinde ise 13,3 dolar-sent alım garantisi sağlanıyor. Bu bedel santrallerde yerli üretim ekipman kullanım kullanıldığı takdirde artabiliyor.