İlk hibrit GES projesi tamamlandı

80 MWp gücündeki proje Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali projesi oldu

27 Temmuz 2021

Aşağı Kaleköy Barajı ve HES – Yardımcı Kaynak Güneş Enerjisi Santrali projesinin tamamlandığı bildirildi.

Cengiz Holding tarafından yapılan açıklamaya göre 80 MWp gücündeki hibrit GES projesinin tamamlanması ile Aşağı Kaleköy Barajı ve HES’in kurulu gücü de 590 MWp oldu.

Cengiz Enerji ve Özaltın İnşaat’nın %50-50 ortaklığı olan Kalehan Genç Enerji Üretim A.Ş. yatırımı ile devreye alınan proje Türkiye’nin devreye giren ilk hibrit GES projesi olma ünvanına sahip oldu.

Proje aynı zamanda Karapınar YEKA-1 GES projesinden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali projesi olma ünvanına da sahip oldu.

Projenin ÇED raporundaki bilgilere göre 75,614 MWe/80 MWp kurulu gücündeki proje ile yılda 131,2 Gigavat-saat elektrik üretimi mümkün olacak.

Talesun marka güneş panelleri ile Fimer marka inverterlerin kullanıldığı projenin yatırım büyüklüğü ise 35,6 milyon ABD Doları idi.

Hibrit düzenlemesi 1 Temmuz 2020’de devreye girmişti

Resmî Gazete’nin 8 Mart 2020 tarihli sayısında yayınlanan ve 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe giren Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hibrit santral olarak adlandırılan birden fazla kaynağa dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulması mümkün hale gelmişti.

Kalehan Genç Enerji de proje için 1 Temmuz 2020 günü EPDK’ya santral sahasının lisansa derç edilmesi için başvuruda bulunmuştu.

“Kısa sürede hibrit santrallerimizi artırmak istiyoruz”

Açıklamada değerlendirmesi yer alan Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz şunları kaydetti:

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları, yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız. Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz. Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011’de, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz.